True
Oranje.TV - TV kijken via internet, de beste Oranje tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Podcast.NL   Contact   Privacy & Cookies  

Roofkunst - Alle afleveringen
Roofkunst
Roofkunst: Erik Dijkstra onderzoekt waarom één specifieke schat van Benin niet is teruggegeven. Waar

In 2018 startte president Macron tijdens een trip naar Afrika eindelijk de dialoog over roofkunst. Zijn eerste initiatief was om een collectie van 26 objecten terug te geven aan Benin. Musée du Quai Branly nam deel aan een onderzoek, dat resulteerde in het besluit om in 2022 de schatten te restitueren aan Benin. Maar één zeer geliefd voorwerp zit niet bij de teruggegeven voorwerpen. Gou, een prachtig en levensgroot ijzeren beeld van een god, gesmeed door de smid van de koning, blijft achter in Parijs. Erik Dijkstra onderzoekt waarom dit specifieke object niet is teruggegeven. En waarom doet het museum zo geheimzinnig over dit beeld?



Roofkunst
Roofkunst: Erik Dijkstra reist naar Indonesië en onderzoekt wie de rechtmatige eigenaar is van de di

De diamant van Banjarmasin behoorde ooit tot de sultan van Banjarmasin. Nadat de sultan in 1859 kwam te overlijden, werd de stad met geweld overgenomen door Nederlandse troepen en werd de diamant als roofbuit meegenomen naar Nederland. De diamant belandde uiteindelijk in het depot van het Rijksmuseum en is sinds een paar jaar onderdeel van de vaste collectie. Erik Dijkstra spreekt o.a. Hilmar Farid, directeur van het ministerie van Cultuur in Indonesië. Hij speekt ook met verschillende afstammelingen van het sultanaat van Banjarmasin. Als de diamant terugkeert naar Indonesië, van wie zou deze dan zijn en waar zou die naartoe gaan?



Roofkunst
Roofkunst: Sinds 1816 bevinden de Parthenon Marbles van Athene zich in het British Museum. Zien de G

In 1816 sloopte Lord Elgin marmeren kunstwerken van het Parthenon in Athene en bracht ze onder in het British Museum in Londen. Hier verblijven ze nog steeds, tot grote ergernis van de Grieken. Het British Museum vindt dat de sculpturen uit de Griekse oudheid juist op een goeie plek staan. In hun ogen zijn de Marbles eigendom van het publiek en kunnen ze in het nationaal museum jaarlijks door miljoenen mensen bekeken worden. Erik Dijkstra onderzoekt of de Grieken kans maken om ooit nog de terugkomst van de Marbles mee te maken.



Roofkunst
Roofkunst: Het Luba-masker is in de tijd van Belgisch kolonialisme uit Congo geroofd. Erik Dijkstra

Het Luba-masker werd tijdens de periode van Belgisch kolonialisme op brute wijze geroofd uit het Congolese dorp Lulu. Het masker bevindt zich momenteel in België, iets waar de inwoners van Lulu zich maar al te bewust van zijn. In hun ogen zorgt de afwezigheid van het masker voor armoede, droogte en ziektes. Pas als het masker terug is, kan de voorspoed en groei terugkeren. Erik Dijkstra onderzoekt of het niet tijd is om het masker te laten terugkeren naar Congo.



Roofkunst
Roofkunst: Martine Gosselink en Erik Dijkstra reizen naar Sri Lanka om te onderzoeken of het Kanon v

Het kanon van Kandy is een rijkversierd kanon dat tijdens een oorlog in Sri Lanka door Nederland is buitgemaakt. Hoewel het kanon onder dubieuze omstandigheden werd meegenomen, wordt het al snel verklaard tot een origineel Nederlands erfstuk. Momenteel is het kanon te zien in het Rijksmuseum. Martine Gosselink van het Rijksmuseum en Erik Dijkstra reizen naar Sri Lanka om te onderzoeken of het kanon daar wel hoort.