-
- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSporten.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVVoetbal.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOnrecht.TVWeer.TV
- Cultuur.TVKook.TVOranje.TVWoon.TV
- Formule1.TVLachen.TVPolitiek.TV
- Gamen.TVMensen.TVReis.TV
- Geloof.TVMode.TVSerie.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSpeelfilm.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpelletjes.TV
Nederland zingt op zondag - Alle afleveringen
Op 19 oktober vond de Open Doors-dag plaats. Directeur van Open Doors Maarten Dees spreekt over het thema dat op die dag centraal stond: Volg mij. We horen hoe mensen de keuze maakten om Jezus te blijven volgen ten koste van alles. Het zet je wellicht aan het denken. Hoe ver ga jij in het volgen van Jezus? De liederen die klinken sluiten aan bij het thema.
Je kunt er op meerdere manieren voor iemand zijn: je kunt bijvoorbeeld extra eten koken om naar iemand te brengen die het niet breed heeft of je neemt boodschappen mee voor iemand die slecht ter been is. Soms kunnen het ook grotere dingen zijn, bijvoorbeeld wanneer je mantelzorger bent. Ook al doe je het uit liefde, het is niet altijd makkelijk om iets voor de ander te doen. Spreker Albert Jan Treur legt in zijn overdenking uit hoe je er toch veel voor terugkrijgt. De liederen die we zingen gaan over naastenliefde en er voor elkaar zijn.
Als je in de Bijbel leest, kun je dan eigenlijk objectief kijken naar wat er staat? Of word je, misschien onbewust, beïnvloed door je eigen achtergrond of ervaring die je hebt met bepaalde teksten? Het is niet fout om eigen overtuigingen te hebben of kritisch te zijn, maar Ilse Visser legt uit wat er kan gebeuren als je tijdens het lezen openstaat voor nieuwe inzichten die God kan geven. De meditatie wordt afgewisseld met diverse samenzangliederen.
De wintertijd is ingegaan en voor de meeste mensen betekent dat een extra uurtje slaap, maar wat zou je doen als je extra tijd gegeven zou worden in het leven? Het overkwam Hizkia in de Bijbel. Hij wilde zo graag extra tijd dat God dit, na een smeekgebed, ook daadwerkelijk aan hem gaf. Ds. Albert Jan Treur legt uit waarvoor Hizkia deze extra jaren van zijn leven gebruikte. Ook worden er liederen gezongen, waarin God wordt geloofd en geprezen.
Uitzending in het kader van Michazondag. In meer dan duizend kerken wordt daarom stilgestaan bij een thema dat raakt aan ongerechtigheid. Almatine Leene stelt een indringende vraag: zien wij mensen als onze gelijken, ook als ze misschien anders zijn dan wij? Aan de hand van Psalm 10 gaat ze hier dieper op in. Ook klinken diverse liederen over God die ons ziet en kent zoals we zijn.
Iedereen ervaart in het leven wel eens stormachtige periodes. Dat hoeft niet altijd erg te zijn, soms ontstaan er daardoor nieuwe dingen. Maar het kan ook lijken alsof de golven over je heenslaan en allesoverheersend zijn. Wie of wat geeft dan rust? Daarover denkt Paulien Vervoorn na in de overdenking. De liederen sluiten aan bij het thema.
Uitzending in het kader van Israëlzondag. De wens dat er vrede komt in het Midden-Oosten is groot en toch lukt het niet. Hoeveel grote instanties zich er ook over buigen en hoeveel gesprekken er ook worden gevoerd, dagelijks gebeuren er wrede dingen en vallen er slachtoffers. Waar is God in dit alles? En wat zou dit met Hem doen? Gor Khatchikyan spreekt hierover in zijn meditatie. In de liederen die gezongen worden, klinkt ook het verlangen naar vrede door.
In de tijd van de Bijbel kwamen er al meningsverschillen voor. Ook in de kerk kunnen deze er zijn. Soms groeien ze zelfs uit tot een conflict, waarbij je lijnrecht tegenover elkaar komt te staan. Wat kunnen we in zo'n situatie doen om weer dichter tot elkaar te komen? Ilse Visser vertelt er meer over.
Samenvatting van de overdenking die Jurjen ten Brinke hield tijdens de Nederland Zingt Dag in april 2024. Ook klinken er samenzangliederen die tijdens het event gezongen zijn.
De liederen die gezongen worden, gaan over het licht van Gods Koninkrijk. Dat wij in dat licht mogen leven klinkt mooi, maar hoe doe je dat nu eigenlijk? Het heeft in ieder geval te maken met anders naar dingen gaan kijken, waardoor je mag leven vanuit de goedheid van God. Ds. De Reuver vertelt hierover meer in zijn meditatie aan de hand van Matthëus 20.
Voorganger Almatine Leene stil bij de woorden uit het bekende lied Samen in de naam van Jezus. Wat betekent het nu precies dat 'Gods Geest ons elkaar laat verstaan'? En wat is er voor nodig om de ander echt de begrijpen? Verder klinken er pinksterliederen.
Door voor iemand te bidden kun je iets van Gods liefde laten zien aan de ander. Het gebed dat Jezus ons leerde, is het Onzevader. Jurjen ten Brinke vertelt hoe we door het bidden van deze woorden hoopvol uit mogen kijken naar de groei van het koninkrijk van God en de komst van de Heilige Geest. Ook legt hij uit hoe je kunt bidden voor mensen in je omgeving die Jezus nog niet kennen.
Leven in vrijheid is een groot goed. Het is iets om elke dag dankbaar voor te zijn, maar in een tijd waarin er zoveel in de wereld gebeurt, kan soms ook de vraag opkomen of we die vrijheid wel uitbundig mogen vieren. Ds. René de Reuver denkt hierover na aan de hand van het verhaal van Paulus en Silas, die in de gevangenis belandden. Hoe kan het dat zij zelfs op deze plek een gevoel van vrijheid ervaarden? De liederen gaan over God als onze Bevrijder.
Voorganger Jurjen ten Brinke staat stil bij Psalm 22. Aan het begin van deze psalm roept David het uit naar God, maar later verandert er iets bij hem. Soms zit je zelf vast en weet je niet welke richting je in het leven op moet gaan. Wat is de goede keuze, wat is de juiste weg? God is groter dan onze vragen en dan onze zorgen. Hoe dat zit legt Jurjen uit aan de hand van de psalm.
Jezus die als een herder voor ons zorgt, is een beeld dat veel mensen van plaatjes in de kinderbijbel kennen, maar wat betekent Jezus als 'Goede Herder' nu echt en willen wij ons wel laten leiden door Hem? Het zijn vragen waar dr. Ilse Visser over nadenkt. Ook klinken er liederen over Jezus als herder in ons leven.
Het is een bekend verhaal uit de Bijbel, de vermenigvuldiging van vijf broden en twee vissen, waardoor een menigte van vele duizenden mensen voldoende te eten had. Ook al ken je een verhaal al, het kan zomaar zijn dat je er ineens toch iets nieuws in ontdekt. Spreektrainer Paulien Vervoorn vertelt hier meer over. Ook klinken er liederen over de wonderen die God doet.
Ds. René de Reuver spreekt over een van de leerlingen van Jezus: Tomas. In de volksmond werd hij ook wel de ongelovige Tomas genoemd, omdat hij het lastig vond te geloven dat Jezus was opgestaan uit de dood. Daar kwam hij eerlijk voor uit, maar hoe ongelovig was deze Tomas eigenlijk?
Voordat Hij stierf, had Jezus meerdere keren aan zijn leerlingen verteld dat hij op de derde dag zou opstaan. Toch leken zij dit haast vergeten te zijn. Het was voor hen waarschijnlijk net zo onbegrijpelijk als dat het voor veel mensen vandaag de dag is. We mogen niet alleen geloven dat Jezus is opgestaan, we mogen ook weten dat Zijn opstanding van grote betekenis is voor het leven van nu. Voorganger Jurjen ten Brinke vertelt hierover. Verder klinken er ook veel bekende paasliederen.
Goede Vrijdag. Waarom heet deze dag eigenlijk zo, terwijl Jezus ondraaglijk heeft moeten lijden aan het kruis? Jurjen ten Brinke staat hierbij stil. De liederen die gezongen worden sluiten hierbij aan in de aanloop naar Pasen.
'Hosanna! Gezegend Hij die komt in de naam van de Heer.' Bekende woorden uit het Bijbelboek Marcus 11. Het zijn woorden die geroepen worden door de duizenden mensen die langs de kant staan als Jezus op een ezel Jeruzalem binnenrijdt. Wat voor verwachtingen hadden deze mensen eigenlijk van Hem? Wat zijn de verwachtingen van Jezus in ons eigen leven? Ilse Visser deelt hier meer over in haar overdenking.
In de wereld is er onrecht op grote schaal. In het Bijbelboek Jeremia 31 belooft God een nieuw begin. Niet zomaar, als bij toverslag, maar Hij wil zijn woorden van recht en gerechtigheid in de mens leggen. Hij schakelt dus mensen in. Hoe dit precies zit, legt ds. René de Reuver uit in zijn overdenking. Ook in de liederen komt dit thema naar voren.
Preektrainer Paulien Vervoorn staat stil bij de Stille Week. In de tekst in Marcus 14 staat hoe bang Jezus is voor dat wat komen gaat. Toch geeft Hij zich over aan Gods wil, uit liefde voor ons.
Spreker Gor Khatchikyan is in zijn vaderland Armenië. Vanaf een prachtige locatie in de bergen staat hij stil bij het thema Houd vol. Verder klinker er veel bekende samenzangliederen, waaronder een zeer speciale versie van het lied Hoe groot zijt Gij.
Soms kan het donker zijn om ons heen, maar het licht van Gods grootheid, van Zijn liefde en vreugde overwint de duisternis. Hij komt met macht en majesteit! Krachtige woorden, waar dr. Almatine Leene bij stil staat. Ook klinken er liederen over Gods almacht.
De vastentijd voor Pasen is begonnen: de voorbereiding op de kruisiging en opstanding van Jezus. Spreker Gor Khatchikyan vertelt het verhaal van Jezus, die veertig dagen doorbracht in de woestijn. Daaruit zijn vele lessen te trekken om de veertigdagentijd in te gaan. Ook klinken er passende liederen vanuit diverse kerken in Nederland.
'Alles wat jullie gedaan hebben voor de geringsten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor Mij gedaan.' Deze passage uit Mattheüs 25 staat centraal in de overdenking van voorganger Jurjen ten Brinke. Ook klinken er veel samenzangliederen.
Genezing hoeft niet altijd lichamelijk te zijn, vertelt ds. Albert Jan Treur. Aan de hand van Marcus 1 in de Bijbel wordt duidelijk dat Jezus niet blijft wachten totdat mensen naar Hem toekomen, maar dat Hij zelf op weg gaat om mensen op te zoeken. Hij laat zien dat Hij regeert, zelfs over de grenzen van de dood heen. Dat geloven geeft genezing.
Jezus of je leven!? Een vraag die christenen die te maken hebben met vervolging vanwege hun geloof in Jezus vaak horen. Toch kiezen zij, ook onder dreigende omstandigheden en met gevaar voor eigen leven, voor Hem. Hoe kunnen zij dit vol vertrouwen doen, als de prijs zo enorm hoog is? Simon Visser staat hierbij stil in zijn overdenking.
Zondag 21 januari 2024 start de week van gebed. Het thema van 2024 is 'Heb God lief en je naaste als jezelf', gebaseerd op de tekst uit Lucas 10:27. Je kunt jezelf afvragen wie je naaste is, maar Jezus draait deze vraag om en zegt: 'Vraag jezelf af of je een goede naaste bent.' Jurjen ten Brinke deelt hierover meer in zijn overdenking. Ook is er samenzang.
Het begrip roeping gaat vaak over iets bijzonders, zoals een predikant of zendeling. Ook in de Bijbel zijn er mensen die Gods stem horen en een speciale opdracht krijgen. Aan de hand van het verhaal van Samuel legt dr. Almatine Leene uit dat roeping niet alleen iets is voor enkelingen. Ook zonder eerst de stem van God heel duidelijk gehoord te hebben, zijn we allemaal geroepen om Gods Woord te verkondigen, in dat wat we zeggen en ook in dat wat we doen.
Wat zal het komende jaar brengen en hoe betrek je God daarbij? Soms denk je alles op eigen houtje te kunnen doen. Je hebt immers al de nodige ervaring in het leven. Toch is het goed om aan God te vragen: 'Hoe wilt U dat ik het doen zal?' Daarmee vraag je of God je de weg wil wijzen. Het is belangrijk om dan ook open te staan voor Zijn antwoord. Jurjen ten Brinke staat hier tijdens zijn overdenking bij stil. Ook klinken er mooie liederen die bij dit thema passen.
Als mensen zijn we klein en nietig. En er zijn misschien dingen die we niet goed gedaan hebben. Toch is het Gods verlangen om als Schepper zijn schepping te ontmoeten. Daarover gaat de overdenking van Gor Khatchikyan aan de hand van Openbaring 4:8 en Lucas 7:37 en 38.