True
Oranje.TV - TV kijken via internet, de beste Oranje tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Podcast.NL   Contact   Privacy & Cookies  

Wildernis onder water - Alle afleveringen
Wildernis onder water
Wildernis onder water: De mens heeft een grote stempel gedrukt op het landschap van Nederland. Bijna

De mens heeft een grote stempel gedrukt op het landschap van Nederland. Bijna alle natuur in ons land is ooit door mensenhanden gemaakt, meestal met een economisch doel. Nu zijn dezelfde plekken opnieuw aangepakt door de mens; dit keer met de natuur als doel. Het resultaat is vaak verrassend. Het heldere water in de Leuvenumse Beek was ooit bedoeld voor de textielindustrie op de Veluwe, maar maakt nu deel uit van een wereldberoemd natuuronderzoek. En het water in de Haagse Beek, dat ooit werd gedronken door de graven van Holland, is nu het tehuis van de modderkruiper en een snoek. Hij zwemt pal onder het torentje van de minister-president.



Wildernis onder water
Wildernis onder water: In de Randstad liggen uitgestrekte veenplassen waar mensen al sinds de vorige

In de Randstad liggen uitgestrekte veenplassen waar mensen al sinds de vorige eeuw genieten van het water. Maar de plassen liggen in de drukbevolkte Randstad en zijn in het verleden sterk vervuild. We zijn nog altijd aan het opruimen. In de Reeuwijkse Plassen gaan de beheerders de strijd aan met vervuilende fosfaten en tot ieders vreugde is er sinds kort een verbetering te zien. Het water is alweer twee keer zo helder en de wildernis onder water keert langzaam terug. In Nieuwkoop is men al verder. De bekendste onderwaterfotograaf van Nederland maakt nooit eerder vertoonde beelden van ons veenlandschap onder de waterspiegel.



Wildernis onder water
Wildernis onder water: Natuurlijke beken en rivieren in Nederland zijn geen vanzelfsprekendheid meer

Natuurlijke beken en rivieren in Nederland zijn geen vanzelfsprekendheid meer. Henny Brinkhof neemt ons mee naar de stuwwal bij Nijmegen, waar diep uit de grond glasheldere beken ontspringen. In Groesbeek stroomde het glasheldere water regelrecht het riool is, vanwege de aanleg van wegen in de jaren 70, totdat waterschap, gemeente en bewoners de handen ineensloegen en de natuurlijke beek herstelden. Verderop in Twente zijn ook de Dinkel en de Overijsselse Vecht hersteld. Fotograaf Christophe Brochard vindt er bijzondere libellensoorten. We zien spectaculaire beelden van het landschap boven, maar vooral onder de waterspiegel.



Wildernis onder water
Wildernis onder water: De natuur floreert in geleidelijke overgangen tussen land en water, tussen zo

De natuur houdt van geleidelijke overgangen tussen land en water, zout en zoet water, zee en rivieren. Van zeldzame vogels tot kleine kreeftjes en insecten, het is de natuur die hoort bij de zeemonding van grote rivieren, zoals vroeger de Zuiderzee en nu de Maas in Rotterdam. Kenmerkend voor dit soort gebieden is ook de aanwezigheid van getijden en zandplaten, waar dieren voedsel kunnen vinden. Maar de oevers van de Maas zijn vooral bestemd voor het aanleggen van schepen en de Afsluitdijk heeft een eind gemaakt aan de natuur die de Zuiderzee ooit rijk was. Gelukkig gloort er hoop aan de horizon.



Wildernis onder water
Wildernis onder water: Zodra de lente begint, gaan vissen massaal op weg naar andere gebieden om zic

Zodra de lente begint, gaan vissen massaal op weg naar andere gebieden om zich voort te planten of op te groeien. Zo verschijnen voor de kust van Nederland elk jaar miljoenen glasaaltjes. Deze jonge palingen komen aan na een spectaculaire reis van meer dan 5000 kilometer vanuit de Sargassozee bij Mexico. Op de route het land in liggen echter talloze sluizen en nog eens honderden ondoordringbare gemalen, met dramatische gevolgen voor de overlevingskansen van de vissen. Vrijwilligers Ton en Rudi zijn betrokken bij acties om vissen te helpen de polders van Midden-Delfland te bereiken.



Wildernis onder water
Wildernis onder water: Zodra de koude wintermaanden in zicht zijn, komt de waternatuur massaal in ac

Zodra de koude wintermaanden in zicht zijn, komt de waternatuur massaal in actie. Waterplanten ontwikkelen slimme tactieken om de kou te overleven en sommige insecten maken zelfs 'antivries' aan tegen de vorst. Om de kou voor te zijn, verlaat de paling zo snel mogelijk ons land. Eén dier voelt zich heel goed thuis in de winter: de boerenaal, een zeldzame zoetwaterkabeljauw, plant zich juist voort onder het ijs. Duikers Matthijs de Vos en Arthur de Bruijn gaan op zoek.