True
Oranje.TV - TV kijken via internet, de beste Oranje tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Podcast.NL   Contact   Privacy & Cookies  

Rail away - Alle afleveringen
Rail away
Rail Away: Afl. 1

Deze spoorroute loopt langs het Duitse deel van de rivier de Donau. Het traject begint in het stadje Donaueschingen, aan de rand van het Zwarte Woud, in de deelstaat Baden-Württemberg. Donaueschingen geldt als de plaats waar de Donau ontspringt. De treinreis voert de reizigers door natuurparken en langs kastelen en kloosters.



Rail away
Rail Away: Afl. 18

De reis gaat van Tanvald naar het oude stadje Turnov, een reis dwars door het Boheems Paradijs. We stappen hier op een lokale trein voor een rit door een kleurrijk herfstlandschap. Bohemen is een geliefd wandelgebied. Voor geoefende lopers zijn er meerdere trails. Een ervan komt langs de Keizersteen. Iets verderop komen we langs de imposante rotsen van Malá Skála, een prima uitvalsbasis voor fiets- en kanotochten. We eindigen deze reis in Turnov voor een bezoek aan de synagoge. Nu is het een museum, maar voor de Tweede Wereldoorlog bruiste het hier van religieus leven. Een indrukwekkende boekrol herinnert nog aan de vroegere joodse inwoners.



Rail away
Rail Away: Afl. 17

De Tsjechische Bohemen is een gebied dat eeuwenlang onder de Duitse en Oostenrijkse kroon viel, maar sinds 1993 in de Tsjechische republiek ligt. Het startpunt is Liberec, een oude stad die in 1352 werd gesticht en lang bekendstond als Reichenberg. We stappen op de trein richting Tanvald, dat aan de voet van het IJzergebergte ligt. Na Tanvald klimt de trein naar Harrachov, een dorpje in het Reuzengebergte, vlak bij de grens met Polen. We stappen uit in Harrachov, het laatste station voor de grens. Harrachov heeft zich als wintersportplaats ontwikkeld, maar is ook een centrum van een beroemd Boheems product: glas.



Rail away
Rail Away: Afl. 16

De reis gaat naar het noordelijkste puntje van de Franse Ardennen met een trein van de nationale spoorwegen SNCF. Charleville-Mézières kent een bijzonder verhaal. Het deel Mézières is al in de middeleeuwen ontstaan, maar een Italiaanse edelman bouwde een nieuwe stad met zijn naam: Charleville. Hier stappen we op de trein voor een ritje met de Train des Légendes en Ardenne. Deze rit voert langs de rivier de Maas en doet allerlei kleine stadjes aan. In de stad Bar-le-Duc is het startpunt van een stoomtrein La Suzanne, die zijn werk deed in twee wereldoorlogen, maar nu in de zomer op zijn gemak met toeristen door een afwisselend landschap tuft.



Rail away
Rail Away: Afl. 15

We maken kennis met het merengebied in de regio Warmië en Mazurië. Olsztyn is de poort tot de meren in deze regio. In en rond de stad liggen maar liefst elf meren. Deze groene stad is ook bekend door de beroemde wetenschapper Copernicus, die hier heeft gewoond. Vanuit de trein zie je prachtige vergezichten, de meren en de dorpjes. Je kunt hier via verbindingskanalen door twintig verschillende watergebieden varen over een afstand van meer dan 100 kilometer. In een van de oerbossen van deze regio liet Adolf Hitler een bunkercomplex bouwen: de Wolfsschanze. In 1944 vond hier ook de aanslag op Hitler plaats.



Rail away
Rail Away: Afl. 14

We stappen in de trein in de havenstad Gdansk, dat soms aan Nederland doet denken. Deze Hanzestad werd in de Gouden Eeuw door veel Nederlandse handelaren bezocht. Er werd graan naar Nederland gebracht en Hollandse bakstenen gingen mee terug. En er zijn meer Nederlandse connecties: de Wisla-delta was in de zestiende eeuw een toevluchtsoord voor Nederlandse mennonieten en Nederlanders legden hier dijken aan en bouwden kerken, huizen en molens. We stoppen in Malbork, dat bekend is vanwege een van de grootste bakstenen kastelen ter wereld: Burcht Mariënburg. Daarna vervolgen we onze route naar Olsztyn, de poort van het Poolse merengebied.



Rail away
Rail Away: Afl. 13

In Toulouse stappen we op de trein van de SNCF naar Narbonne. De spoorroute loopt langs het Canal du Midi. Dit is het oudste kanaal van Europa en een technisch hoogstandje dat in 1681 gereedkwam. Het Canal du Midi heeft tegenwoordig vooral een toeristische functie. Na een korte kennismaking met Perpignan, reizen we af naar Rivesaltes. Daar staat de Train Rouge, de rode trein, op ons te wachten voor een tocht door het land van de Katharen en Fenouillèdes. Daarna rijden we door de uitgestrekte wijngaarden van de Languedoc-Roussillon. Op het laatste deel van de route wordt zichtbaar waar we zullen eindigen: bij de Pyreneeën.



Rail away
Rail Away: Afl. 12

Een reis door de Franse regio Occitanië. Het gebied dat grenst aan Spanje en de Middellandse Zee is anderhalf keer zo groot als Nederland en telt nog geen zes miljoen inwoners. De reis begint in de Occitaanse hoofdstad Toulouse. We stappen op de trein richting Rodez over de zogenaamde Ligne des Cathédrales, oftewel de kathedralenlijn. Op deze route ligt, wat genoemd wordt, een van de mooiste dorpjes van Frankrijk: Sauveterre-de-Rouergue. Bij de eindbestemming Rodez zien we al van verre een van de meest imposante monumenten van Occitanië: de Notre-Dame van Rodez, een gigantische kathedraal, opgetrokken uit roze zandsteen.



Rail away
Rail Away: Afl. 11

Isle of Wight, een eiland onder de zuidkust van Groot-Brittannië. The Isle of Wight Steam Railway is een aantal keer uitgeroepen tot Nostalgische Spoorlijn van het Jaar. Dat is mede te danken aan de honderden vrijwilligers die van elke rit met de legendarische stoomtrein een feestje weten te maken.



Rail away
Rail Away: Afl. 10

In de Duitse deelstaat Saksen reizen we met twee verschillende treinen naar het Ertsgebergte op de grens met Tsjechië. Met de Deutsche Bahn rijden we in modern materieel langs het riviertje de Müglitz en met een honderd jaar oude stoom volgen we door een prachtig natuurgebied het riviertje de Weisseritz. Beide riviertjes stromen bij Dresden in de Elbe.



Rail away
Rail Away: Afl. 9

Zwitserland, het land van de iconische treinreizen. De treinreis gaat via vier verschillende spoorroutes in het Zwitserse kanton Wallis, of Valais, zoals de Franstaligen de streek noemen.



Rail away
Rail Away: Afl. 10

Nieuw en nostalgisch treinmaterieel wisselen elkaar af. De eerste route begint in de oostelijke havenstad Aarhus, gelegen aan de Baltische Zee. Per spoor gaat de reis naar de Noordzeekust, niet ver van het Deense surfparadijs Cold Hawaii. Verder aandacht voor een historische treinroute, met materieel uit 1906.



Rail away
Rail Away: Afl. 9

Een treinreis in België met twee routes langs een rivier: een nostalgische trein maakt de reis langs het kleine riviertje De Bocq en met de Belgische Spoorwegen volgt de trein een route langs de Maas.



Rail away
Rail Away: Afl. 8

Een treinreis door het Rhônedal in het Zwitserse kanton Wallis. Onderweg zijn er twee uitstapjes de bergen in: met de kabelspoorbanen naar Crans Montana en naar Chandolin in het dal van Anniviers.



Rail away
Rail Away: Afl. 7

De reis begint in de prachtige oude binnenstad van León, een stad van meer dan tweeduizend jaar oud en een belangrijke halte op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. De trein rijdt niet hard en zal de nodige meters moeten klimmen om deze route over de pas van Pajares te kunnen afleggen. De trein is op weg naar Mieres in de regio Asturië. De route begint in de havenstad Ribadesella aan de Spaanse noordkust. Door de invloed van zowel de oceaan als de bergen heeft dit deel van Spanje een maritiem klimaat, waardoor het zomers niet zo warm is en er valt aanzienlijk meer regen in deze streek. Vandaar ook de naam Costa Verde, de groene kust.



Rail away
Rail Away: Afl. 6

De treinreis begint in Bilbao, ooit een klein vissersdorpje aan de kust. De oude binnenstad is nu een hippe woonbuurt. Bilbao ligt ook op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Op het station Bilbao La Concordia gaat de reis verder met een trein van de nationale spoorwegmaatschappij Renfe. Voor een rit van bijna acht uur die hier in Baskenland begint. De Robla Railway, zoals deze treinroute heet, is een smalspoortraject, dat geschikter is in bergachtig gebied. Aanvankelijk was het spoor bedoeld voor het vervoer van kolen, maar nu wordt de trein met name gebruikt gebruikt door forenzen en toeristen.



Rail away
Rail Away: Afl. 5

Door de vallei van de rivier de Doubs in de Franse Jura gaat de treinlijn die van grote historische betekenis was en is: de klokkenmakerslijn, de Ligne des Horlogers. De spoorroute is 75 kilometer lang. De hele treinrit duurt ruim anderhalf uur en eindigt in het Zwitserse La Chaux-de-Fonds. In de jaren daarvoor waren er de nodige verdragen getekend om de spoorverbinding tussen de twee landen mogelijk te maken. De trein passeert het plaatsje Gilley in het grondgebied van de onafhankelijke Republiek van de Saugeais. Deze micronatie wordt door geen enkel ander land erkend, maar het heeft wel een eigen hoofdstad, vlag, volkslied en president.



Rail away
Rail Away: Afl. 4

De reist begint in de trein in het vissersdorpje Cobh. Via het spoor stapten vele Ieren hier op de boot naar Amerika. Op de vlucht voor de armoede in eigen land beproefden ze hun geluk aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Het was ook de laatste aanlegplaats van de Titanic. Langs het water gaat de reis verder naar Cork. De eindbestemming van deze treinreis is Killarney, bekend van onder meer het kasteel in het Nationale Park van Killarney. Killarney is ook het startpunt voor een autorit langs de 179 kilometer lange Ring of Kerry. Een rit door mistbanken en zonneschijn langs baaien en de kust met prachtige vergezichten over het water.



Rail away
Rail Away: Afl. 3

Vanaf Beieren gaat de reist met de Waldbahn door 'Beiers Canada' naar de hoogste berg van de regio, de Großer Arber. Daarna door naar Bayerisch Eisenstein, een grensstation precies aan de rand van het voormalige IJzeren Gordijn tussen Duitsland en Tsjechië. Midden in het stationsgebouw is te zien waar die grens liep. Een kleine expositie houdt de herinnering levend aan de tijd dat een hek met 6000 volt spanning erop de Duitsers en de Tsjechen van elkaar scheidde. Vanuit het station van de 'glasstad' Zwiesel voert een laatste sneeuwrijke rit dwars door en langs het Beierse Woud naar het plaatsje Grafenau.