True
Oranje.TV - TV kijken via internet, de beste Oranje tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Podcast.NL   Contact   Privacy & Cookies  

Pointer - Alle afleveringen
Pointer
Pointer: Afl. 1

Bouw een huis voor een oudere, en help zo iedereen. Er is grote behoefte aan seniorenwoningen, stelt het kabinet. Door de vergrijzing en het zorginfarct moeten er 288.000 huizen komen waarin senioren prettig kunnen wonen, het liefst met elkaar. Ook helpt dat tegen de woningnood, want als een oudere verhuist, dan komt er vaak een groot huis vrij en dat geeft een reeks aan verhuizingen. Toch laten gemeenten nauwelijks seniorenwoningen bijbouwen. De bouw van seniorenhofjes, zorgwoningen en huizen zonder trappen gaat zelfs nog slechter dan de gewone woningbouw. Hoe kan dat?



Pointer
Pointer: Afl. 40

Ziekgemelde leerlingen die langdurig thuiszitten, niet of nauwelijks onderwijs krijgen en waar ook leerplichtambtenaren geen grip op hebben. Ze wachten vaak maandenlang op zorg of een geschikte plek op school. Volgens schattingen gaat het om twintigduizend kinderen die niet in beeld zijn bij gemeenten. Hoe kan het dat deze groep buiten beeld raakt? En waarom lukt het niet om deze kinderen terug naar het onderwijs te krijgen?



Pointer
Pointer: Afl. 39

Omwonenden van lelievelden maken zich zorgen. In de lelieteelt worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Die kunnen gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Het afgelopen jaar stapten omwonenden op verschillende plekken in Nederland naar de rechter. Ze probeerden nieuwe lelieteelt tegen te houden, of af te dwingen dat telers maar een beperkt aantal bestrijdingsmiddelen mogen gebruiken. Op sommige plekken gaf de rechter omwonenden gelijk, maar doet die rechter niet wat de overheid eigenlijk zou moeten doen: omwonenden beschermen tegen de gezondheidsrisico's en duidelijkheid scheppen in wat telers wel en niet mogen?



Pointer
Pointer: Afl. 38

Honderden militairen die op missie zijn geweest, komen thuis met mentale trauma's. Hier hebben ze niet alleen zelf mee te maken, maar ook hun gezinnen worden hiermee belast. Hoe kan het dat veel gezinnen zich in de steek gelaten voelen door Defensie, terwijl er in de Veteranenwet staat dat er ook voor hen gezorgd moet worden?



Pointer
Pointer: Afl. 37

Het Twentse kanaal Almelo-De Haandrik moest klaargemaakt worden voor grotere scheepvaart. Maar nadat de werkzaamheden in 2016 voltooid waren, kregen bewoners van zo'n 400 huizen rondom het kanaal ineens schade. De inwoners wisten het zeker: dit moest wel door de werkzaamheden komen. Toch ontkent de provincie tot op de dag van vandaag in veel gevallen schuld. Na jarenlang gesteggel met de overheid lijkt Overijssel dan toch met oplossingen te komen. Sinds kort worden er naar maatwerkoplossingen gezocht. Dat klinkt natuurlijk goed, maar is dat niet veel te laat? De bewoners zijn door de strijd namelijk helemaal op.



Pointer
Pointer: Afl. 36

Dubieuze zorgbedrijven lijken nog steeds eenvoudig weg te komen met misbruik van zorggeld. Vijf jaar geleden kwamen journalisten van Pointer met een lijst van mogelijke zorgcowboys, bedrijven die veel winst maken ten koste van de zorg aan hun cliënten. Uit nieuw onderzoek blijkt dat er weinig is veranderd. Hoe kan dat? Want meerdere partijen beloofden beterschap. Hugo de Jonge, de toenmalige minister van VSW, beloofde op te treden tegen deze praktijken. En ook diverse gemeenten namen maatregelen. Pointer zoekt uit waar het misgaat. Hoe kan het dat zorgcowboys nog altijd enorm profiteren van ons zorgsysteem?



Pointer
Pointer: Afl. 35

In 2016 sloten twaalf van de grootste instellingen in de ggz een akkoord om per 2020 te stoppen met separeren, het gedwongen eenzaam opsluiten van patiënten in een afgezonderde ruimte. De meeste van deze organisaties separeren nog dagelijks mensen. Volgens nieuwe cijfers van de Inspectie Gezondheid en Jeugd is separeren zelfs sterk toegenomen. Maar hoe betrouwbaar zijn die cijfers? Patiënten en naasten van de Kliniek en het Centrum Intensieve Behandeling vertellen over de trauma's die soms maandenlange eenzame opsluiting veroorzaakten. Gaat menswaardige zorg wel samen met eenzame opsluiting?



Pointer
Pointer: Afl. 34

Sinds Ben vier jaar geleden slachtoffer werd van een ernstig motorongeluk ligt hij overhoop met het UWV. Volgens het UWV kan hij makkelijk nog ergens aan de slag, maar voor Ben is het onmogelijk om de functies die het UWV voorstelt uit te oefenen. Beoordelen we arbeidsongeschikten wel op de juiste manier? Experts waarschuwen al jaren dat veel mensen in de knel komen door te strenge regels rondom arbeidsongeschiktheid. Binnenkort presenteert minister van Hijum zijn plannen voor de toekomst. Gaat ons arbeidsongeschiktheidsstelsel nu eindelijk op de schop?



Pointer
Pointer: Afl. 33

In 2035 moet iedereen onderwijs volgen op de reguliere school in zijn of haar eigen buurt, inclusief kinderen die extra ondersteuning of zorg nodig hebben. Maar kunnen reguliere scholen dit wel bieden? Steeds meer kinderen zitten thuis en wachtlijsten voor speciale scholen blijven toenemen. Ook Damian (12) zit sinds een paar weken thuis. Jarenlang bleef zijn autisme onopgemerkt, waardoor hij geen ondersteuning kreeg. De overgang naar de brugklas was de druppel, Damian valt uit. Hij moet nu wachten op een plek in het speciaal onderwijs.



Pointer
Pointer: Afl. 32

Huurders in sociale huurwoningen zitten muurvast. Vaak kunnen ze alleen nog verhuizen door woningruil. Een senior die te groot woont en een kleiner huis wil, bijvoorbeeld omdat de kinderen het huis uit zijn, kan dan ruilen met een jong gezin dat juist plek zoekt. Wettelijk mag dit, soms zelfs met behoud van huur. En maatschappelijk helpt dit mensen aan een passendere woning, die anders in hun oude huis waren blijven zitten. Huurders die elkaars voordeursleutel willen uitwisselen, lopen alleen tegen allerlei obstakels op. Zo keren corporaties zich geregeld juist tégen een ruil. Waarom? Geld blijkt nogal eens een reden.



Pointer
Pointer: Afl. 31

Steeds meer jongeren in Nederland zijn dak- of thuisloos. Kwetsbare jongeren zonder sociaal netwerk staan er vanaf hun achttiende vaak alleen voor. Een betaalbare woning vinden lijkt haast onmogelijk en dus zwerven ze van bank naar bank, of slapen ze zelfs op straat. Hulpinstanties om bij aan te kloppen zijn er genoeg, maar kunnen vaak niet bieden wat deze groep het hardst nodig heeft: een dak boven het hoofd. De overheid lanceerde twee jaar geleden een actieplan om hier verandering in te brengen. Eerst een huis, dan andere hulp, was het idee. Maar komt dat plan wel van de grond?



Pointer
Pointer: Afl. 30

Hoe voorkom je onlineoplichting? We doen het allemaal: onlineshoppen. Maar het gaat ook vaak fout. Zo denk je bijvoorbeeld dat je online gouden sieraden bestelt bij een ouder juweliersechtpaar in Nederland dat met pensioen gaat, maar in werkelijkheid krijg je plastic prul uit China. Dagelijks doen 40 mensen aangifte van onlinehandelsfraude via een webshop. Is onlinefraude nog te stoppen? En bij wie ligt de verantwoordelijkheid om dat te doen, bij de politie, justitie of moeten wij als consument beter opletten?



Pointer
Pointer: Afl. 29

1 miljoen ouderen gelukkig oud laten worden, dat was de missie van zorgorganisatie Zorg van Toen. Deze zomer ging het bedrijf failliet, maar het laat een spoor van ellende achter. Zo zijn er al langer klachten over de kwaliteit van zorg binnen de instelling en worden leveranciers en personeel regelmatig niet betaald. Na het faillissement moeten sommige hoogbejaarde bewoners, zoals Simmy (88) en Theun (90), op stel en sprong op zoek naar een andere zorginstelling. Hoe is dit zo misgegaan?



Pointer
Pointer: Afl. 28

Zwaarbewapende militairen van het Russische leger varen door onze wateren. Aan boord van onderzoeksschepen, die zich stiekem bezighouden met spionage en mogelijk sabotage in de Noordzee en Oostzee, houden ze de NAVO-landen goed in de gaten. Pointer start een internationaal onderzoek en ontdekt dat de Russen dichterbij zijn dan we denken.



Pointer
Pointer: Afl. 27

Zijn smartphones onmisbaar in het leven van jongeren? Of zouden ze beter af zijn zónder? De mentale gezondheid van jongeren, met name meisjes, is de afgelopen jaren zorgwekkend snel achteruitgegaan. Dit valt grofweg samen met de opkomst van smartphones en steeds verslavender social media, maar heeft dit ook een oorzakelijk verband of zijn andere factoren belangrijker?



Pointer
Pointer: Afl. 26

Nog steeds belanden veel jongeren in de schulden. Experts wijzen op het toenemend aantal digitale verleidingen dat voor jongeren op de loer ligt, zoals de mogelijkheid om spullen achteraf te betalen. Is het jongerenbrein wel bestand tegen zulke verleidingen? Wie eenmaal schulden heeft, komt daar nog maar lastig vanaf. Sommige gemeenten experimenteren met het afkopen van schulden van jongeren in ruil voor een maatschappelijke tegenprestatie. Zo werd Thalissa (26) na een aantal moeilijke jaren schuldenvrij. Maar niet alle gemeenten zijn overtuigd van deze methode. Hoe helpen we jongeren met schulden het best?



Pointer
Pointer: Afl. 25

Aan de start van een nieuw schooljaar is voor veel scholen onzeker of voor iedere klas een leerkracht is. Alle beetjes helpen en zij-instromers zijn hard nodig. Toch hebben deze carrièreswitchers veel kritiek op hun traject: eindeloos veel opdrachten en verslagen, te weinig tijd en geld, geen goede begeleiding en een algeheel gebrek aan maatwerk. Hoe kan dat in het licht van de grote personeelstekorten? Ook meer dan de helft van de schoolleiders vindt dat deze route, die juist bedoeld is om meer mensen naar het onderwijs te lokken, beter kan en moet.



Pointer
Pointer: Afl. 24

Wie is er verantwoordelijk voor de veiligheid van vrouwen in het openbaar vervoer? Wij vroegen meer dan 7000 vrouwen op welke plekken zij zich onveilig voelen en massaal wezen ze naar stations en het ov. Uit angst voor grensoverschrijdend gedrag sluiten ze zich af, vermijden ze enge plekken of bewapenen ze zich. Ook ontdekten we dat de vervoerders niet in kaart brengen hoe verschillend mannen en vrouwen die veiligheid beleven. Hoe zorgen NS, ProRail en streekvervoerders dan dat iedereen zich veilig voelt? We spraken met experts en de vrouwen die het ov gebruiken.



Pointer
Pointer: Afl. 23

Rond Leeuwarden werd begin dit jaar een van de grootste PFAS-vervuilingen van Nederland in het water van de Jelsumervaart aangetroffen. Het gif overschreed op sommige plekken zelfs 900 keer de norm. Hoe kan het dat dit niet eerder werd ontdekt? En wat betekent dit voor de mensen die aan het water wonen of een moestuin hebben aan de verontreinigde vaart? Zijn hun zorgen over PFAS in hun groenten, fruit en eieren terecht? En hoe zit het in de rest van Nederland: hoe kan het dat steeds meer particulieren ontdekken dat hun eigen kippen eieren leggen waar PFAS in zit?



Pointer
Pointer: Afl. 22

Sinds de Wet zorg en dwang in 2020 van kracht is gegaan, mag er in de dementiezorg zo min mogelijk 'onvrijwillige zorg' gegeven worden. Dat houdt dus ook in dat mensen met dementie die geen gevaar vormen voor zichzelf of hun omgeving, niet zomaar opgesloten mogen worden. En dus kiezen sommige verpleeghuizen ervoor om de deur te openen. Mensen met dementie die zoveel mogelijk gaan en staan waar ze willen, ook als ze in een verpleeghuis wonen. Kan dat of is het een te groot risico? Hoe gaan familie en zorginstellingen hiermee om?



Pointer
Pointer: Afl. 10

Onze wetten worden vooral in Brussel bepaald, zegt Ralf Dekker van Forum voor Democratie. Het blijkt een mythe



Pointer
Pointer: Afl. 9

De oorlog in Oekraïne zou een Europese dienstplicht dichterbij brengen. Dat beweert de Hongaarse Fidesz partij. Maar het klopt niet.



Pointer
Pointer: Afl. 8

Jessika van Leeuwen (BBB) zegt dat veganisten meer stikstof uitstoten dan vleeseters. Maar dat klopt niet.



Pointer
Pointer: Afl. 7

Meerdere Europese politici stellen dat ongewenste vreemdelingen massaal in Europa blijven. Hoe zit het precies?



Pointer
Pointer: Afl. 6

Volgens de PVV laten Eurocommissarissen zich ongegeneerd rondvliegen in peperdure privéjets. Klopt dat?



Pointer
Pointer: Afl. 5

Volgens Frans Timmermans worden we door de bouw van nieuwe kerncentrales afhankelijk van Rusland. Maar dat klopt niet.



Pointer
Pointer: Afl. 4

Volgens Sander Smit van de BBB kosten de klimaatmaatregelen uit de Europese Green Deal jaarlijks 1556 miljard euro. Klopt dat?



Pointer
Pointer: Afl. 3

Malik Azmani (VVD) zegt dat de bootvluchtelingen die op de Canarische Eilanden aankomen 'nul' kans hebben op asiel. Maar dat klopt niet.



Pointer
Pointer: Afl. 2

De Partij voor de Dieren wil superjachten verbieden omdat ze duizenden liters brandstof per uur zouden verbranden. Klopt dat?



Pointer
Pointer: Afl. 1

De PVV beweert in zijn verkiezingsprogramma dat de EU ons 10 miljard per jaar kost. Maar dat klopt niet.



Pointer
Pointer: Afl. 20

De jonge boer Burchart (25) heeft het zwaar. Hij doet zijn best om verdwijnende weidevogels, zoals de grutto, te redden. Maar vergoedingen voor natuurmaatregelen wegen vaak niet op tegen de flinke tijdsinvestering en lagere melkopbrengst. Welk toekomstperspectief is er voor jonge boeren die rekening willen houden met de natuur? De drastische afname van het aantal grutto's in Nederland is tekenend voor de biodiversiteitscrisis op het platteland. Wie is bereid om de rekening voor de natuur te betalen? De zuivelverwerker, de supermarkt of toch de consument?



Pointer
Pointer: Afl. 19

Buitenspelen is misschien wel belangrijker dan ooit, zeker nu kinderen dagelijks uren voor een scherm zitten. Maar bij spelen maken kinderen geluid. En waar de een luide kinderstemmen en knallende ballen 'gezellig' vindt, heeft de ander er in een steeds drukker wordend Nederland last van. Soms zo veel dat gemeenten in een lastig dilemma terechtkomen over wat ze met speelruimte aan moeten. Want welk belang weegt zwaarder: dat van het buitenspelende kind of dat van de overlast ervarende buur? Hoe gaan gemeenten hiermee om? En wordt de balans tussen speelplezier en rust nog wel bewaard?



Pointer
Pointer: Afl. 18

Sissen, seksueel getinte opmerkingen en hinderlijk achtervolgen: veel vrouwen hebben last van straatintimidatie. We onderzochten waar vrouwen zich in Nederland onveilig voelen en kregen duizenden reacties. Gemeenten breken al jaren het hoofd over een aanpak tegen straatintimidatie. Wat werkt? Voorlichting en campagnes of juist repressie? Per 1 juli is straatintimidatie strafbaar. Een stap in de goede richting, maar hoe zit het met de handhaving? We spreken met slachtoffers, onderzoeken de rol van het onderwijs en kijken naar wat boa's en de politie kunnen doen tegen dit hardnekkige probleem.



Pointer
Pointer: Afl. 17

Wie het account Radio Genoa op X (Twitter) volgt, wordt overspoeld met video's waarin zwarte mensen geweld plegen of zich ongepast gedragen. Radio Genoa's boodschap? 'Dit gebeurt als je vluchtelingen binnenlaat in Europa'. De video's zijn miljarden keren bekeken, ook doordat volgers ze zoveel retweeten. Onder hen PVV-voorman Geert Wilders en Elon Musk, die Twitter overkocht en omdoopte tot X. Sindsdien zijn dit soort extreme accounts die angst en haat voor mensen met een migratie-achtergrond willen kweken, sterk gegroeid. Wij onthullen wie achter dit account zit en zoeken uit wat de gevolgen zijn voor de samenleving.



Pointer
Pointer: Afl. 16

Grote kans dat jij via je gascontract betaalt voor CO2-compensatie. Gasleveranciers doen je geloven dat 'groene' projecten elders in de wereld jouw CO2-uitstoot kunnen wegstrepen, maar de meeste projecten berusten op gebakken lucht. Gasleveranciers claimen gas groen te kunnen wassen, maar misleiden daarbij de consument. Moet de toezichthouder ingrijpen? Ondertussen betreedt een verrassende Chinese nieuwkomer de markt: het grootste varkensproductiebedrijf ter wereld, wiens 'groene' projecten nu al uitstoot van vliegverkeer moeten 'goedmaken'.



Pointer
Pointer: Afl. 15

Vanwege militaire dreiging wil Defensie meer vliegen met straaljagers boven Nederland. Grote kans dat ook vanaf vliegbasis Leeuwarden meer straaljagers de lucht in gaan. Nu al kampen omwonenden met veel geluidsoverlast van de overscherende toestellen. En door de nieuwe plannen moeten minimaal vijftig woningen om de basis heen gesloopt worden, omdat het daar onleefbaar wordt vanwege het harde geluid. Bewoners doen er alles aan om dit te voorkomen. En hoe kan het dat mogelijk vijftig woningen verdwijnen, terwijl de gemeente Leeuwarden wel een nieuw azc wil bouwen, bijna tegen de hekken van de vliegbasis aan?



Pointer
Pointer: Afl. 14

Ruim 700 vliegtuigen over je hoofd op één dag. Winnie de Wit uit Assendelft strijdt al jaren voor het terugdringen van het aantal vluchten over haar huis, maar vooralsnog zonder resultaat. Omwonenden van de mogelijke vierde aanvliegroute - die getekend staat over delen van Utrecht en Gelderland - maken zich zorgen dat ook zij straks niet meer rustig kunnen slapen of dat de mooie natuur in hun omgeving wordt verstoord.



Pointer
Pointer: Afl. 13

Een hoge huur terwijl je huis vol zit met schimmel en ongedierte. Vaak jonge huurders zijn de klos op de overspannen huurmarkt. De woningnood is zo groot dat verhuurders woekerprijzen vragen voor huizen. Soms tot de helft van je maandinkomen, terwijl de woning in slechte staat is. Wat kun je dan doen? De wet stelt dat huurders het recht hebben op een lagere huur of verbeteringen als een huis echt slecht is. Maar hoe zit dit in de praktijk? In de vrije huursector kun je dit alleen via de rechter afdwingen. Een dure route, die weinig mensen aandurven. Betalen huurders de rekening van de op hol geslagen woningmarkt?



Pointer
Pointer: Afl. 12

Een speciale regeling moet gedupeerden van de toeslagenaffaire helpen bij een nieuwe start. Maar wie bij de gemeente aanklopt voor hulp, moet vaak lang wachten. Hierdoor loopt het vertrouwen in de overheid opnieuw een deuk op. Ook zorgen grote verschillen tussen gemeenten voor veel frustratie. Waarom betaalt de ene gemeente een hele verbouwing en de andere gemeente niet eens een nieuwe stoel? Maakt deze goedbedoelde regeling de kloof tussen burger en overheid niet juist groter?



Pointer
Pointer: Afl. 11

De buitenspeelruimte van Nederlandse kinderen staat onder druk. In een tijd waarin we veel woningen moeten bijbouwen en de grond schaars is, lijkt speelruimte soms op de laatste plaats te komen, terwijl buitenspelen juist zo belangrijk is voor de ontwikkeling en gezondheid van kinderen. We gaan langs in Emmeloord en Den Haag, waar speelruimte het aflegt tegen woningbouw. En we onderzoeken hoe het ervoor staat met de grootte van misschien wel de belangrijkste buitenspeelplek voor kinderen: het schoolplein. Hoe hard zijn de normen die buitenspeelruimte voor kinderen moeten waarborgen in het gevecht om de grond?



Pointer
Pointer: Afl. 10

Gaat nog één keer de gasboor de bodem van de Waddenzee in? De Nederlandse Aardolie Maatschappij diende 9 jaar geleden een vergunningsaanvraag in voor het gasveld voor de kust van het dorp Ternaard. Drie kabinetten verder is nog steeds niet besloten of het project door kan gaan. Vorige week werd de beslissing opnieuw uitgesteld. Waarom duurt dit zo lang? Nederland moet van het gas af en de risico's voor de natuur zijn groot. Hoe weten we zeker dat er geen blijvende schade wordt aangericht aan het UNESCO-werelderfgoed? Het kabinet wil niet meer en de gemeente, het waterschap en de provincie zijn ook tegen. Waar wacht de staatssecretaris nog op?



Pointer
Pointer: Afl. 9

Tienduizenden voedselreclames krijgen we jaarlijks op ons afgevuurd: KFC als kerstmaaltijd op tv, Snickersrepen in onlinevideo's en Coca-Cola op reclameborden. Zeker driekwart van al die voedselreclames gaat over ongezond eten; producenten besteden er jaarlijks meer dan een miljard euro aan. Ondertussen zijn er al 2,6 miljoen Nederlanders obees en tuigt de overheid het ene na het andere leefstijlprogramma op. De roep om een reclameverbod -net als bij tabak- wordt inmiddels steeds groter, want: maakt al die verleiding gezond leven niet veel moeilijker voor kwetsbaren? Wíe zijn eigenlijk de grootste reclamemakers en willen ze ermee stoppen?



Pointer
Pointer: Afl. 8

Er staan minstens 45.000 advertenties online waarin Oost-Europese sekswerkers naar het buitenland, waaronder Nederland, worden gelokt. Wat gaat er precies schuil achter deze advertenties? Journalisten onderzochten het afgelopen jaar in een internationaal onderzoeksteam hoe deze sekswerkers slachtoffer kunnen worden van mensenhandel en seksuele uitbuiting. Deze digitale manier van onderzoeken is ook een werkwijze die de Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie willen toepassen, omdat de achterliggende criminele netwerken met de huidige aanpak buiten schot blijven.



Pointer
Pointer: Afl. 7

Straten die blank staan en kelders onderwater: in grote delen van Nederland komt wateroverlast steeds vaker voor. Zo kregen tienduizenden huishoudens in Limburg in 2021 te maken met een verwoestende overstroming. Huizen liepen vol water en alleen al in de stad Valkenburg liepen 2300 huizen schade op en waren 700 woningen tijdelijk onbewoonbaar. Ruim tweeënhalf jaar na de ramp gaan wij in Limburg in gesprek met bewoners en bestuurders. Worden er voldoende maatregelen genomen om een overstroming in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen?



Pointer
Pointer: Afl. 6

Zo'n 900.000 mensen worden tijdens hun werk blootgesteld aan schadelijk geluid. En dat kan bijvoorbeeld leiden tot een piep in je oor, overgevoeligheid voor geluid of gehoorverlies. Soms komt dat door een harde knal, zoals bij politieagent Raya, die een vuurwerkbom naar haar hoofd kreeg gegooid. Veel vaker ontstaat gehoorschade echter geleidelijk, door een langdurige blootstelling aan net iets te hard geluid. Zo vertelt badmeester Jack dat hij vermoedt dat zijn gehoorverlies is ontstaan door al die uren in een galmend zwembad. Wat kunnen werkgevers doen om de risico's op gehoorklachten te voorkomen? En doen ze wel genoeg?



Pointer
Pointer: Afl. 5

Duizenden huurders zitten knel deze winter. Hun huizen zijn slecht geïsoleerd, soms met alleen maar enkelglas in de ramen, waardoor bewoners moeten kiezen: of hoge stookkosten of met truien over elkaar strijden tegen vocht, schimmel en tocht. De overheid zegt dat verhuurders huizen moeten verbeteren, woningen met slechte energielabels als eerst. Maar Pointer ontdekt dat het energielabel niet goed toont hoe koud een huis is. Zo kan een woning een label A hebben en toch ijskoud zijn door gapende kieren of foute isolatie. Waarom sturen we dan op energielabels?



Pointer
Pointer: Afl. 4

In de winter maken veel mensen graag een knapperend haardvuurtje aan. Gezellig toch? Maar houtrook zorgt regelmatig voor overlast en kan gezondheidsklachten geven, zoals bij Dirk het geval is. Hij ervaart overlast omdat buurtbewoners hout stoken, hij krijgt het benauwd en ligt er 's nachts wakker van. Als hij melding bij de gemeente maakt, gebeurt er weinig mee. Wat kan hij doen?



Pointer
Pointer: Gezichtsfillers worden door steeds meer mensen gebruikt, maar soms illegaal gezet. Is er ge

Fillers kun je in je gezicht laten spuiten om lijntjes en plooitjes op te vullen, of bijvoorbeeld om je lippen meer volume te geven. Steeds meer mensen gebruiken ze. Wettelijk gezien mogen alleen artsen fillers inspuiten. Toch zien ook veel schoonheidsspecialisten zonder de juiste papieren een lucratieve business in fillers. Dat is niet zonder risico, want als een filler op een verkeerde manier of plek wordt gespoten, kan dat heftige complicaties veroorzaken. Is er wel voldoende toezicht op deze praktijken?



Pointer
Pointer: Afl. 2

Waar moeten mensen die 24 uur per dag van een ander afhankelijk zijn naartoe? In grote zorginstellingen is beperkt plek en het aantal mensen dat in die instellingen werkt, loopt ook al jaren terug. De aandacht, regelmaat en structuur van thuis kunnen in zo'n instelling dus niet worden gegarandeerd. Gezinnen staan voor een dilemma: thuishouden, ook als dat eigenlijk niet meer gaat, of toch het heft in eigen hand nemen? Overal in Nederland bundelen ouders de krachten in kleinschalige wooninitiatieven, die zorg en onderdak combineren. Hoe haalbaar en betaalbaar is dit soort alternatieven? Aan welke knoppen kan er worden gedraaid en door wie?



Pointer
Pointer: Afl. 1

Pointer onderzoekt de macht van de Brusselse pesticidenlobby. Steeds meer wetenschappers maken zich zorgen om de relatie tussen bestrijdingsmiddelen en ziektes als parkinson, maar de plannen om het gebruik van pesticiden te reduceren stuiten op grote weerstand. Het omstreden onkruidverdelgingsmiddel Glyfosaat mag de komende tien jaar verkocht blijven worden op de Europese markt en een belangrijke wet om het gebruik van pesticiden in 2030 te halveren veegt het Europees Parlement van tafel. Welke tactieken gebruikt de lobby en waarom is dat zo succesvol?