-
- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSporten.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVVoetbal.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOnrecht.TVWeer.TV
- Cultuur.TVKook.TVOranje.TVWoon.TV
- Formule1.TVLachen.TVPolitiek.TV
- Gamen.TVMensen.TVReis.TV
- Geloof.TVMode.TVSerie.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSpeelfilm.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpelletjes.TV
Ondergrondse Sporen - Alle afleveringen
Kinderen zijn de toekomst. Rasheedat adopteerde tientallen verweesde jongeren die in de straten van Nashville dreigden te ontsporen. Ze geeft ze liefde, warmte en thuisonderwijs. De Buffalo Soldiers, een motorclub uit Detroit, zetten zich in om jongeren naar de universiteit te helpen. Old Skoolâ , hun leider, laat zich inspireren door de legendarische zwarte activist uit de burgeroorlog, Frederic Douglas. Windsor, Canada is het laatste station van de Underground Railroad, waar de vrijheid wachtte. Martijn en Finbarr ontmoeten er ook nu vluchtelingen: jongeren uit Afghanistan, Syrië en Oekraïne. Wat zijn hun dromen en verwachtingen?
Martin Luther King droomde van gelijkheid voor allen. Washington, zestig jaar later. Martijn en Fin ontmoeten Michelle en Corbett, zij zwart en woke, hij wit en opgegroeid in een oerconservatief milieu. Een onwaarschijnlijk huwelijk. In Maryland horen Martijn en Finbarr het verhaal van hun grote heldin Harriet Tubman, die tientallen slaafgemaakten naar het noorden smokkelde. Op de plek waar Harriet Tubman ooit mensen verborg, helpen de Aunties, twee activisten, jonge mensen de wereld beter te begrijpen. In Washington ontmoeten Finbarr en Martijn Roach Brown, een zwarte man van in de tachtig, die levenslang kreeg voor een roofoverval.
Hoe kan het dat zwarte mensen zo vaak economisch achtergesteld zijn? Finbarr en Martijn ontmoeten in Chicago de zoon van de vermoorde Black Panther-activist Fred Hampton, die eind jaren 60 hard op weg was om alle onderdrukte bevolkingsgroepen in het land te verenigen in de strijd tegen kansenongelijkheid. Ze leren het begrip 'redlining' kennen en rijden mee met Dilla, een jonge zwarte ondernemer die bustours met humor organiseert door de beruchte South Side van Chicago. In het voorstadje Evanston spreken ze met nazaten van tot slaafgemaakten die herstelbetalingen ontvangen, gefinancierd door belastingopbrengsten uit gelegaliseerde wietteelt.
Geweld beheerst het leven in vooral arme, zwarte wijken. Martijn en Finbarr zijn in 'moordhoofdstad' Memphis. Hier volgen ze een groepje bounty hunters dat probeert mensen op te pakken omdat ze nog straffen en boetes hebben uitstaan. Martijn en Finbarr hebben een ongemakkelijk gesprek met de McClosky's, een oerconservatief advocatenechtpaar dat met automatische wapens Black Lives-demonstranten uit hun voortuin joeg. In Fergusson gaan ze mee met een politiepatrouille onder leiding van een zwarte hoofdagente. Ze ontmoeten een man die zo vaak staande werd gehouden en racistisch werd bejegend, dat hij besloot bij de politie te gaan.
Geloven houd je op de been. Of niet? Martijn en Finbarr ontmoeten tijdens Thanksgiving blueslegende Lucious Spiller, die Walk With Me Lord ten gehore brengt. Ze ontmoeten christelijke fundamentalisten, maar ook mensen die het geloof helemaal hebben losgelaten. De erfenis van Afrikaanse religieuze uitingen heeft geleid tot een nieuwe vorm van spiritualiteit: het Amerikaanse hoodoo. Martijn en Fin volgen een hoodoo-bijeenkomst in New Orleans, waar een groep vrouwen elkaar helpt om trauma en pijn van hun voorouders te helen. En zo belanden ze op een geheime bijeenkomst van doula's, die advies geven aan zwangere vrouwen, ook over abortus.
Atlanta, de stad van Martin Luther King. Is zijn strijd voor gelijke burgerrechten gestreden? Martijn en Finbarr bezoeken een dienst in de Vision Church. Daar ontmoeten ze lhbtiq+-activist Tracey, die strijdt voor de burgerrechten van transmensen. Ze onderzoeken in Jackson, Mississippi, de rol van de Freedom Riders, een groep witte en zwarte studenten die in de jaren 60 met bussen door het zuiden van de VS trok om de rassenscheiding te bestrijden. Ze werden met grof geweld uiteengeslagen. Een generatie terug marcheerde de Klu Klux Klan nog door de zwarte wijken van Selma, Alabama. Hoe is het nu met de verhoudingen tussen zwart en wit?
Martijn Blekendaal en Finbarr Wilbrink bezoeken twee voormalige slavenplantages. Finbarr gaat naar Oak Valley, dat model staat voor het romatische Zuiden en waar de film Gone with the Wind op is gebaseerd. Martijn gaat naar de Whitney Plantation, tegenwoordig een slavernijmuseum waar het verhaal van de onderdrukking en uitbuiting een schril contrast vormt met de luxe en romantiek van Oak Valley. Ze belanden op de magische locatie Africatown, midden in een zwaar vervuild industriegebied. Hier wonen de afstammelingen van de tot slaafgemaakten die van de Clotilde kwamen, het laatste slavenschip dat in Amerika arriveerde.
Martijn en Finbarr komen in de moerassen van Louisiana terecht, waar tot slaafgemaakten door inheemsen geholpen werden om te ontsnappen. Ze ontmoeten Mardi Gras Indians, 'zwarte inheemsen'. Vroeger waren dit straatbendes die elkaar te lijf gingen, nu gaat het erom wie de mooiste kostuums maakt. Angola Prison was vroeger een katoenplantage waar slaafgemaakten werkten, nu werken er gevangen. Tijdens de rodeo gaan de deuren open voor publiek en kan iedereen zien hoe jonge zwarte gedetineerden zich voor dolle stieren werpen, in de hoop een paar tientjes te verdienen. Wat is vrijheid als er zoveel zwarte mensen, vaak decennialang, gevangen zitten?