True
Oranje.TV - TV kijken via internet, de beste Oranje tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Podcast.NL   Contact   Privacy & Cookies  

Nieuwsuur - Alle afleveringen
Nieuwsuur
Nieuwsuur: Afl. 16

Het Israëlische veiligheidskabinet heeft ingestemd met een staakt-het-vuren met Hamas. Eerder werd een stemming uitgesteld, mogelijk vanwege onenigheid binnen de Israëlische regering. * Jaar na het verspreiden bangalijst met namen, foto's, adressen en telefoonnummers van 28 leden van de Utrechtse vrouwenstudentenvereniging UVSV. De universiteit nam maatregelen tegen mannenvereniging USC, maar minder dan een jaar later worden die maatregelen weer afgebouwd. * In aanloop naar de inauguratie van Trump spreken we mensen die de Amerikaanse politiek van dichtbij volgen. We trappen af met Rich Lowry, hoofdredacteur van tijdschrift National Review.



Nieuwsuur
Nieuwsuur: Afl. 15

Gaat de deal met Hamas door? Een staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël moet vanaf zondag ingaan. Maar een vergadering van het Israëlische veiligheidskabinet over het gisteren bereikte akkoord is tot nader order uitgesteld. We schalen met correspondent Nasrah Habiballah en spreken onder anderen met VN-coördinator voor Humanitaire Hulp en Wederopbouw Sigrid Kaag. * Zorgen over psychiatrische kliniek Den Dolder. Opnieuw heeft een patiënt van de psychiatrisch kliniek Fivoor in Den Dolder een dodelijk slachtoffer gemaakt. De impact op het dorp groot. Te gast is Joyce Langenacker, burgemeester van Zeist waar ook Den Dolder onder valt.



Nieuwsuur
Nieuwsuur: Afl. 14

Staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. Israël en Hamas lijken een akkoord te hebben over een staakt-het-vuren. Het is nog niet officieel bekendgemaakt, maar meerdere Amerikaanse, Israëlische en Arabische bronnen melden het al wel. We bespreken het laatste nieuws met Leo Kwarten, arabist en Midden-Oosten-kenner, en hoogleraar Joodse studies Bart Wallet. * Debat falend fraudebeleid. De Tweede Kamer debatteert over de conclusies in het rapport van de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening. In de studio schuift aan Sanne van Oers, sociaal advocaat en algemeen deken van de Nederlandse Orde van Advocaten.



Nieuwsuur
Nieuwsuur: Afl. 13

Bij de rechtbank in Rotterdam begint vandaag het proces tegen oud-advocaat Inez Weski. Te gast is hoogleraar strafrecht Sven Brinkhoff. * In Zuid-Afrika is een reddingsoperatie gestart om mijnwerkers naar boven te halen die onder de grond zitten in een illegale goudmijn in Stilfontein. We schakelen met correspondent Elles van Gelder voor het laatste nieuws. * Het zijn onrustige tijden, zeker ook voor de Europese Unie. We bespreken het met Kaja Kallas, de hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid én vicevoorzitter van de Europese Commissie. Ze waarschuwt al lange tijd voor naïviteit ten opzichte van Poetin.



Nieuwsuur
Nieuwsuur: Afl. 12

Onderhandelen of niet? Oekraïne worstelt op het slagveld en de internationale druk op president Zelensky om te onderhandelen met Rusland neemt toe. Zitten Oekraïners zelf daar wel op te wachten? Verslaggever Gert-Jan Dennekamp ontdekte dat de bevolking zeer verdeeld is. Tegelijkertijd is de grote vraag: wil de Russische president Poetin wel onderhandelen? * Drinkwatertekort loopt op. Hoe nijpend is het tekort eigenlijk? Dat vragen we aan Pieter Litjens, voorzitter van Vewin, de vereniging van waterbedrijven in Nederland. * MKZ-besmettingen in Duitsland. Minister Wiersma van Landbouw heeft direct maatregelen ingesteld voor de kalversector.



Nieuwsuur
Nieuwsuur: Afl. 11

Economisch instabiel Duitsland bijna naar de stembus. De partij van bondskanselier Olaf Scholz, de SPD, staat er in de peilingen slecht voor, de rechts-radicale partij Alternative für Deutschland (AfD) juist goed. Intussen regent het slechtnieuwsberichten over de Duitse economie. Hoe gaat dat alles de verkiezingen beïnvloeden? * Cyberaanval op TU Eindhoven. Wie er verantwoordelijk voor is, is nog onduidelijk. We spreken cybersecurity-expert Inge Bryan. * Klimaatdemonstraties steeds vaker gericht tegen sponsors van kunstinstellingen. Musea en andere kunstinstellingen zijn steeds vaker het doelwit van de milieubeweging.



Nieuwsuur
Nieuwsuur: Afl. 10

Verrader van hoofdpersonen 'Sonny Boy' ontdekt. Er is veel te doen over de dossiers van het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging. Maar de archieven leveren ook een onverwachte onthulling op: bijna tachtig jaar na afloop van de WOII, en twintig jaar nadat de bestseller Sonny Boy verscheen, is plots opgehelderd wie 'Sonny Boy' en zijn ouders (die onderduikers hielpen) verraadde. Te gast is schrifster Annejet van der Zijl, die het boek schreef. * De dreiging van vogelgriep. De afgelopen jaren overlijden over de hele wereld mensen aan vogelgriep, maar nog niet eerder in de Verenigde Staten. Tot deze week. Te gast is viroloog Marion Koopmans.



Nieuwsuur
Nieuwsuur: Afl. 9

Aan de slag met de voorjaarsnota. De ministers zitten weer bij elkaar voor de eerste ministerraad van dit jaar. Er wordt gewerkt aan de voorjaarsnota. Politiek-verslaggever Arjan Noorlander ziet nog wel wat uitdagingen voor het kabinet. * Stoppen met X? Sinds Elon Musk eigenaar is van het sociale mediaplatform X is het algoritme aangepast. Er zijn mensen gestopt met X vanwege haatberichten en de desinformatie die er wordt gedeeld. * Radicaal-rechts in Oostenrijk. In Oostenrijk heeft de radicaal-rechtse FPÖ het voortouw genomen in de onderhandelingen over een nieuwe regering. Correspondent Charlotte Klein over de stand van zaken in Oostenrijk.



Nieuwsuur
Nieuwsuur: Afl. 8

Elon Musk gaat vanavond op zijn platform X in gesprek met de rechts-radicale AfD-leider Alice Weidel. Uitspraken van Elon Musk over niet-Amerikaanse politieke kwesties leiden tot steeds meer ergernis en zorgen bij Europese regeringsleiders. Universitair docent Europese Politiek Tom Theuns is te gast. * De aanhoudende natuurbranden in Los Angeles hebben inmiddels zo'n 2000 gebouwen in as gelegd of beschadigd. Daarnaast is er aan ruim 100.000 mensen gevraagd om hun huizen te verlaten. Door de branden, die nu al gelden als de meest verwoestende in de geschiedenis van de Amerikaanse stad, zijn zeker vijf mensen om het leven gekomen.



Nieuwsuur
Nieuwsuur: Afl. 7

Om burgers te betrekken bij besluitvorming over maatschappelijke vraagstukken zijn er burgerberaden: willekeurige mensen uit de gemeente gaan met elkaar in gesprek over een thema. Daaruit volgen adviezen aan de gemeenteraad. Werkt dit? Te gast: Nienke Meijer, voorzitter van het Nationaal Burgerberaad Klimaat dat start op 18 januari. * Israëlische militairen die misdaden plegen in Gaza, lopen in Israël weinig kans op vervolging, maar in het buitenland is dat anders. De Hind Rajab Foundation heeft 27 zaken lopen tegen individuele Israëlische militairen en één grote zaak tegen zo'n 1.000 militairen bij het Internationaal Strafhof in Den Haag.



Nieuwsuur
Nieuwsuur: Afl. 6

Traumatherapie voor kinderen in Gaza. Een groot deel van de kinderen in Gaza heeft PTSS. Uit recent onderzoek van War Child Gaza blijkt dat bijna alle kinderen denken dat de dood dichtbij is. Volgens de VN hebben bijna alle 1,2 miljoen kinderen in de Gazastrook mentale zorg nodig. Maar hoe bied je die zorg midden in een oorlog? Een reportage over psychische hulp aan kinderen in de Gazastrook. * Waarom is Groenland zo belangrijk voor Trump? Donald Trump jr. is in Groenland. Hoewel het een privébezoek zou zijn, kan het rekenen op internationale belangstelling. Donald Trump sr. heeft namelijk al meerdere keren gezegd dat hij Groenland wil kopen.



Nieuwsuur
Nieuwsuur: Afl. 5

Trumps invloed op het wereldtoneel. Donald Trump wordt over twee weken geïnaugureerd als president van Amerika. Maar nu speelt zijn verkiezingsoverwinning een grote geopolitieke rol. Oud-Amerikacorrespondent Casper Thomas legt uit hoe ver zijn invloed nu al reikt. * Hoe gaat het met de Wagner-huurlingen? De paramilitaire organisatie bestaat nog altijd. Ze hebben een nieuwe naam, Africa Corps, en zijn in dat continent zeer belangrijk voor Poetin. Afrika-correspondent Saskia Houttuin vertelt hoe dat zit. * Opkomst van de 'oudere' actrice. Het valt de laatste tijd op dat actrices van relatief hoge leeftijd volop in de schijnwerpers staan.



Nieuwsuur
Nieuwsuur: Afl. 4

Bijna de helft van alle lokale politici geeft aan te maken te hebben gehad met agressie en intimidatie. Mede hierom besloten ruim 120 wethouders en zeven burgemeesters voortijding hun functie neer te leggen. Wij spraken met drie lokale politici die het afgelopen jaar besloten te stoppen. * Menselijke schedels in musea. Wat te doen met de menselijke schedels uit Afrika of Azië in hun collectie? De tijd dat dit soort erfgoed probleemloos in musea kon liggen, lijkt voorbij. Steeds luider klinkt de roep om teruggave naar de plek van herkomst. Maar zitten ze er daar op te wachten? We spreken erover met roofkunstexpert Jos van Beurden.



Nieuwsuur
Nieuwsuur: Afl. 3

Komende maandag wordt in het Amerikaanse Congres de verkiezingswinst van Donald Trump officieel bekrachtigd. Het is dan ook precies vier jaar geleden dat een woedende menigte van Trump-aanhangers de vorige verkiezingsuitslag probeerde te dwarsbomen en het Capitool bestormde. Trump heeft hun amnestie beloofd. Zal hij zich aan deze belofte houden? We schakelen met Amerikacorrespondent Rudy Bouma. * Het gaat al een tijd niet goed met de Chinese economie. President Xi lijkt zich zorgen te maken, maar ook vastbesloten de economie te reanimeren. We bespreken de situatie met econoom Mathijs Bouman.



Nieuwsuur
Nieuwsuur: Afl. 2

Drie dodelijke schietpartijen in Rotterdam-IJsselmonde. Inmiddels is een verdachte aangehouden: een man van 24 zonder vaste woon- of verblijfplaats, geboren op Curaçao en opgegroeid in Nederland. Er zijn veel vragen over de zaak. Die stellen we aan Fred Westerbeke, hoofdcommissaris van de politie-eenheid Rotterdam. * De ambitieuze plannen van het kabinet om 100.000 huizen per jaar te bouwen, stuiten op verzet bij waterschappen. Zij vinden dat water- en bodemsystemen leidend moeten zijn bij ruimtelijke ordening. Ook maken ze zich zorgen over de klimaatplannen van het kabinet. We spreken Jeroen Haan, voorzitter van de Unie van Waterschappen.



Nieuwsuur
Nieuwsuur: Afl. 1

Politienetwerk C2000 plat tijdens jaarwisseling. Hierdoor konden agenten op straat geen contact opnemen met de meldkamer. Volgens politiekorpschef Janny Knol heeft dit tijdens oud en nieuw tot 'bizarre en vervelende incidenten' geleid. Politievakbond ACP maakt zich ernstig zorgen, zeker met het oog op de komende NAVO-top. Te gast is ACP-voorzitter Ramon Meijerink. * Hoe veilig zijn batterijsystemen bij een cyberaanval? Batterijsystemen worden onder meer gebruikt om opgewekte energie later te gebruiken en zijn via het internet met elkaar verbonden. Daardoor zijn ze kwetsbaar voor hackers. We praten met Europarlementariër Bart Groothuis (VVD).



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Jimmy Carter overleden. De Amerikaanse oud-president Jimmy Carter is op 100-jarige leeftijd overleden. Veel staatshoofden, oud-wereldleiders en andere politici hebben hun respect voor Carter betuigd. We spreken Amerika-correspondent Rudy Bouma. * Warme oceanen. 2024 gaat de boeken in als een zeer warm jaar. Ook de oceanen waren dit jaar ongekend warm. We spreken twee oceaanwetenschappers die hun zorgen uiten. * Lof voor nieuwe film Halina Reijn. De Nederlandse regisseur Halina Reijn heeft met Babygirl haar tweede buitenlandse film gemaakt. De erotische thriller krijgt internationaal lovende kritieken. We spreken Halina Reijn.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Georgië bëedigd pro-Russische president. In Georgië is de nieuwe president Micheil Kavelasjvili beëdigd. De pro-Russische regeringspartij Georgische Droom kwam onverwacht als winnaar uit de bus. We spreken met Georgiërs en met politicoloog Shalva Dzebisashvili. * In gesprek tegen polarisatie. We bezoeken aan het einde van het jaar een aantal initiatieven die nog verdere polarisatie proberen te voorkomen. * Koffiebonen ongekend duur, kansen voor alternatieven. De koffiemarkt stond het afgelopen jaar op z'n kop door ongekende prijsstijgingen van de koffieboon. Droogte en misoogsten dreven de prijs op. Alternatieve aanbieders ruiken hun kans.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Estse defensieminister over sabotage in de Oostzee. Afgelopen woensdag werd een elektriciteitskabel tussen Estland en Finland in de Oostzee beschadigd. Finland houdt Rusland hiervoor verantwoordelijk. Het zou een zoveelste poging zijn van Rusland tot hybride oorlogsvoering. We spreken erover met Hanno Pevkur, de Estse minister van Defensie. * De stand van de democratie in Europa. 2024 was het jaar van de vele verkiezingen: maar liefst 2 miljard mensen mochten naar de stembus. Met René Cuperus van Instituut Clingendael bekijken we de situatie in Nederland. Hoe gaat het anno 2024 met onze democratie?



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Suriname na Bouterse. De man die ruim veertig jaar de Surinaamse politiek en samenleving domineerde is overleden. Er is vooral nog veel onduidelijk rond het overlijden van Desi Bouterse. Bouterse was op de vlucht sinds zijn veroordeling van ruim een jaar geleden voor zijn leidende rol bij de Decembermoorden. Wie zal Bouterse qua politiek invloed opvolgen? * Twee miljard mensen mochten dit jaar stemmen. 2024, een jaar dat zich kenmerkte door oorlogen en opstanden, maar ook door verkiezingen. In maar liefst 64 landen mochten burgers nieuwe leiders kiezen. Maar viel er echt iets te kiezen?



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Toename explosies in 2024. Het plegen van een kleine aanslag met explosieven blijkt een goedkoop en effectief middel om ruzies uit te vechten. In 2024 waren er, net als het jaar ervoor, meer dan duizend explosies. En dat gaat volgens de politie lang niet meer alleen om drugsgerelateerd geweld. Wij spraken met Carola Schouten, voorzitter van dit 'Strategisch Offensief Tegen Explosies'. * Qatar stopt met levering vloeibaar gas aan EU. Qatar zet de levering van vloeibaar gas (lng) aan de Europese Unie stop als de EU streng gaat handhaven op een nieuwe Europese wet. Te gast is: energie-expert Jilles van den Beukel.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Welke impact krijgt de aanslag op de kerstmarkt in Maagdenburg op de campagne voor de parlementsverkiezingen op 23 februari? Te gast is Hanco Jürgens, wetenschappelijk medewerker van het Duitsland Instituut. * Met het ineenstorten van het regime van Assad, lijkt er ook een einde te komen aan een enorm drugsimperium. Syrië staat te boek als de grootste producent en exporteur van de drug Captagon die veel wordt gebruikt in het Midden-Oosten. * De jury van de prestigieuze Booker Prize viel als een blok voor het boek Orbital van de Britse Samantha Harvey, over 4 astronauten en 2 kosmonauten, opeengepakt in het International Space Station, ISS.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Aanslag kerstmarkt Maagdenburg. We bespreken de gebeurtenissen en het profiel van de vermoedelijke dader met terreurdeskundige en hoogleraar Beatrice de Graaf. * Oud-informateur Van Zwol over tumultueuze coalitie-onderhandelingen. De oud-informateur en formateur blikt terug op de tumultueuze coalitie-onderhandelingen. En voor het eerst zegt hij het nu hardop: het was beter geweest als Wilders premier was geworden.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Als het aan Woonminister Mona Keijzer ligt, mogen mensen die in een vakantiewoning wonen daar permanent blijven. De minister werkt aan nieuwe regelgeving om permanente bewoning mogelijk te maken. * Onder het Assad-regime leefden de Syrische bevolking decennialang in angst. Dat het regime nu weg is, betekent niet dat die angst verdwenen is. Vooral in gebieden waar veel aanhangers van Assad woonden, zijn mensen bang voor represailles. Zij durven nog steeds alleen anoniem hun verhaal te doen.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Sywert van Lienden, Camille van Gestel en Bernd Damme staan vandaag terecht vanwege de mondkapjesdeal tijdens de coronacrisis waarmee ze miljoenen winst maakten. FTM-journalist Jan-Hein Strop schreef een boek over de mondkapjesdeal en praat ons bij in de studio. * De ex-man van Gisèle Pelicot wordt ervan verdacht dat hij zijn vrouw jarenlang drogeerde en haar samen met vijftig medeverdachten verkrachtte. Europa-correspondent Saskia Dekkers over de impact van de uitspraken vandaag.* Russische huizenmarkt ingestort. Onze econoom Mathijs Bouman schuift aan en vertelt wat er precies aan de hand is.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Sinds de huidige Israëlische regering aan de macht kwam, is het land op de persvrijheidsindex gezakt van plek 86 naar plek 101, van de 180. En dat merken Israëlische tv-zenders en kranten. Zij zagen hoe de campagne om persvrijheid aan banden te leggen het afgelopen jaar in een stroomversnelling kwam. * Een landschap vol windmolens of liever een kleine, relatief goedkope en snel te bouwen kerncentrale? Alle Nederlandse provincies bekijken de mogelijkheden van kleine kerncentrales.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Gemeenten verhogen woonlasten. Gemeenten staan de komende jaren voor een zware financiële opgave doordat het kabinet miljarden bezuinigt op hun belangrijkste inkomstenbron: het Gemeentefonds. Nieuwsuur duikt in de gemeentebegrotingen en gaat bij een aantal uitschieters langs. Te gast is Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. * Assad-aanhang vreest wraak. Syriërs die het regime van president Assad steunden, vrezen nu vergelding. Verslaggever Zainab Hammoud bezoekt een wijk met Assad-getrouwen en een wijk met Assad-tegenstanders.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

De toekomst van de NS. De nieuwe dienstregeling van de NS is ingegaan. De NS kampt al tijden met problemen: personeelstekorten, vertragingen en treinen die uitvallen. Hoe ziet de toekomst van de NS eruit? President-directeur van de NS, Wouter Koolmees is te gast. * Nederland heeft digitale zaken niet op orde. De overheid werkt met verouderde en falende ICT-systemen. De schade daarvan loopt ondertussen in de miljarden. Wat gaat er allemaal niet goed en wat is de oplossing? * Gezonder aanbod in de supermarkten. Te gast is Marc Jansen, directeur bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Hoe krijgt Syrië een stabiel bestuur? De nieuwe machthebbers in Syrië beloven een vreedzaam pad naar een nieuwe regering, maar hebben te maken met uiteenlopende groepen die elkaar in het verleden hebben bevochten. De grootste vraag is welke rol de Koerden krijgen, die een groot deel van het noorden in handen hebben. Buurland Turkije ziet een deel van de Koerden als terroristen en heeft ze liever kwijt dan rijk aan zijn grens. * Veel jonge probleemgokkers. Het legaliseren van de online gokmarkt heeft vooral geleid tot veel nieuwe online gokkers, zeker onder jongeren. We bespreken het met gokkers en experts.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Georgië krijgt pro-Russische president. Micheil Kavelasjvili is zoals verwacht gekozen tot president van Georgië. Na een wijziging van de Georgische grondwet konden burgers voor het eerst niet meer stemmen voor een nieuwe president. De parlementsverkiezingen eind oktober werden met overmacht gewonnen door die partij, wat leidde tot protesten vanwege vermoedens van fraude. We bespreken de ontwikkelingen met Marina Ohanjanyan van Instituut Clingendael. * Complotten en doodsbedreigingen om wolf. De meningen over de goede aanpak van de wolvenpopulatie lopen zo uiteen dat degenen die zich mengen in het wolvendebat bedreigingen ontvangen.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Syriërs zoeken vermiste familie. Sinds de rebellen president Assad verdreven, is de grote vraag wie de dienst gaat uitmaken in het land. Verslaggever Zainab Hammoud is in hoofdstad Damascus en spreekt Syriërs die zoeken naar familieleden die gevangen werden gezet onder het Assad-regime. * Ziekenhuizen zetten vaker tentbed in. Het is het op één na zwaarste dwangmiddel in de zorg: een tentbed. * Alternatieven voor koffie? De prijs van koffie is in bijna vijftig jaar niet zo hoog geweest. We gaan langs bij een Nederlands bedrijf dat experimenteert met alternatieven voor koffiebonen.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

De helft van de zorgverleners in Nederland gebruikt weleens medicatie van de voorraad op de afdeling. Dat blijkt uit cijfers van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Te gast is Houke Klomp van de Noordwest Ziekenhuisgroep. * Het boek Honderd jaar eenzaamheid van de Colombiaanse steracteur Gabriel García Marquéz was vanwege de vele karakters en plotlijnen onverfilmbaar. Tot nu: de familie gaf Netflix toestemming voor een 16-delige serie. Onze correspondent Nina Jurna reist af naar Aracataca, zijn geboorteplaats. * Rusland verliest cruciaal militair steunpunt Syrië. We spreken experts en onze verslaggever Zeinab Hammoud, die in Damascus is.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Onderhandelingen onderwijsbegroting. In Den Haag onderhandelt de coalitie nog altijd met de oppositiepartijen over de onderwijsbegroting. Morgen wordt er in de Kamer gestemd over de begroting. * Het burgerinitiatief Nicotinee moet ervoor zorgen dat een hele generatie straks opgroeit zonder nicotine. Nieuwsuur bezoekt een school die al probeert rookvrij te worden. Te gast: longarts Wanda de Kanter. * IS-verdachten die hebben deelgenomen aan oorlogsmisdaden, zouden berecht moeten worden voor een nog op te richten IS-tribunaal. De Tweede Kamer stemt morgen over een amendement om geld voor zo'n rechtbank vrij te maken.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

De Raad van State en de Raad voor de Rechtspraak vrezen voor een extra grote belasting voor rechtbanken en de IND als twee conceptwetsvoorstellen van minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie doorgaan. * Minister Faber van Asiel en Migratie stelt een zogenoemde beslisstop in: de IND neemt geen besluiten meer over asielaanvragen. Welke gevolgen heeft dat voor Syriërs? * De Syrische activist Mazen Hamada is dood gevonden in de beruchte Syrische Sednaya-gevangenis. * Het nationaal Archief in Den Haag opent morgen de tentoonstelling Op de vlucht voor Hitler over de familie van de bekende Amerikaanse poppenspeler en regisseur Frank Oz.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Rechtszaak geweld rond Ajax-Maccabi. Zeven mannen staan deze week voor de rechter vanwege het geweld in Amsterdam rond de voetbalwedstrijd Ajax-Maccabi Tel Aviv. We spreken met één van hen. Te gast is advocaat Anis Boumanjal, die een aantal verdachten bijstaat. * Buitenlandse bemoeienissen met rellen Amsterdam. De afgelopen weken stuurden verschillende invloedrijke Joods-Amerikaanse organisaties een vertegenwoordiger naar Amsterdam. En ook Israël liet meteen van zich horen na de rellen van 7 november. * Zoektocht na explosie Den Haag afgerond. Er zijn volgens de veiligheidsregio voor zover bekend geen vermisten meer.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Rusland, een trouwe bondgenoot van Syrië, meldt dat de Syrische president Bashar al-Assad zijn land heeft verlaten. Assads regime is de afgelopen dagen razendsnel ten einde gekomen door de opmars van rebellen, die dit weekend aankwamen in hoofdstad Damascus. Hoe heeft Assad, die Syrië als een bloedige dictator bestuurde, zijn land veranderd? En hoe kijken gevluchte Syriërs in Nederland naar de ontwikkelingen in hun moederland?



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Een explosie heeft geleid tot een enorme ravage in een portiekflat in de Haagse wijk Mariahoeve. Er zijn zeker drie doden en minstens vier mensen zijn gewond geraakt. Mogelijk zijn er meer slachtoffers: reddingsdiensten zoeken nog onder het puin naar mensen. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak was van de ontploffing. * De ongekende opmars van rebellen in Syrië lijkt niet te stoppen. Regeringstroepen proberen hun posities rond de cruciale stad Homs te versterken terwijl rebellen oprukken vanuit het zuiden van het land. Hoe sterk staat dictator Assad nog? Verslaggever Zainab Hammoud geeft de laatste updates.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat vorig jaar honderden Europese onderdelen voor een prestigieus scheepsbouwproject - dat ontworpen is door de grote Nederlandse scheepsbouwer Damen Shipyards - in Rusland zijn terechtgekomen. Damen kan niet verklaren hoe de producten daar terechtkwamen. * In Syrië naderen de rebellen van Hayat Tahrir al-Sham (HTS) de stad Homs, de derde grote stad in Syrië. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn duizenden mensen de stad ontvlucht die de naderende strijd willen ontlopen. In korte tijd heeft de groepering veel terrein veroverd op het regeringsleger van Assad.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Amnesty International stelt als eerste grote mensenrechtenorganisatie dat er voldoende bewijs is om te zeggen dat Israël genocide pleegt in Gaza. Volgens het 300 pagina's tellende onderzoeksrapport handelt Israël met het doel om de Palestijnse bevolking geheel of gedeeltelijk te vernietigen. We bespreken het met Fons Orie, voormalig rechter bij het Joegoslaviëtribunaal. * Provincies stemmen tegen eigen wolvenplannen. Het plan bevat nieuwe richtlijnen voor de aanpak van probleemwolven en strengere eisen voor schadevergoedingen na een wolvenaanval. Harold Zoet, BBB-gedeputeerde bij de provincie Gelderland schuift aan in de studio.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Landbouwminister Femke Wiersma presenteerde haar alternatieve stikstofplannen en vandaag debatteert de Tweede Kamer erover. Zowel oppositiepartijen als haar eigen BBB vinden de plannen weinig concreet. * Hoeveel inwoners heeft Nederland in 2050? Die vraag staat vandaag centraal tijdens een Tweede Kamerdebat. Als de overheid migratie niet in de hand houdt, neemt de bevolking ongeremd toe, waarschuwde de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen eerder: dan zijn er in 2050 zo'n 20 miljoen mensen. * Dit is de drukste periode van het jaar voor webwinkels. Er raken ook geregeld een paar pakketjes zoek. En dat gebeurt niet alleen per ongeluk.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol heeft de staat van beleg afgekondigd. Dat betekent dat het parlement en de politieke partijen buitenspel worden gezet en de media onder gezag van het leger worden gesteld. * Welke nieuwe stappen kan de NAVO zetten in de oorlog in Oekraïne? We bespreken het met Kysia Hekster. Anna van Zoest, directeur van de Atlantische Commissie, geeft duiding. * De persvrijheid in Israël onder druk. Een reportage waarin de Israëlische vakbond voor journalisten spreekt van een lastercampagne. * Vogelhuisjes toch niet verplicht bij nieuwbouw. Keijzer heeft het over overbodige regels, maar vinden bouwbedrijven dat ook?



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Franse regering aan zijden draadje. De kans is groot dat de Franse regering het einde van de week niet haalt. Premier Michel Barnier wil tientallen miljarden bezuinigen om het begrotingstekort en de staatsschuld terug te dringen. We bespreken de situatie met onze verslaggever Saskia Dekkers. * Persvrijheid Israël in gedrang. Sinds de huidige regering aan de macht kwam, is Israël in de persvrijheidsindex gezakt van plek 86 naar plek 101, van de 180. * Daling aantal mbo'ers. Het aantal mbo-studenten blijft dalen. In 2024 waren er bijna 2000 minder mbo'ers dan het jaar ervoor. De MBO Raad noemt de situatie 'alarmerend'.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

VN-top over plastic mislukt. Op de allereerste 'plastic-top' van de VN in Zuid-Korea kwamen ruim 100 landen vandaag niet tot een akkoord. Want de olieproducerende landen willen geld en willen blijven verdienen aan de productie van plastic. * Een duurzaam en verantwoord sieraad? Voor chocolade, koffie en kledingmerken bestaan al jaren fairtrade keuzes. Maar hoe zit dat met sieraden? * Uitdaging Europese Commissie: concurrentiepositie Europa. De nieuwe Europese Commissie moet binnen honderd dagen met een doortimmerd plan komen dat de EU concurrerender maakt. Wat er in het nieuwe plan zou moeten staan, bespreken we met Ingrid Thijssen.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Syrische rebellen nemen delen van Aleppo in. Syrische strijdkrachten erkennen dat ze terrein hebben verloren in Aleppo, de miljoenenstad in het noordwesten van Syrië waar rebellen van Hayat Tahrir al-Sham (HTS) een offensief zijn gestart. We spreken met Joost Hiltermann, hoofd Midden-Oosten van de Crisis Group, een internationale denktank die zich inzet voor vrede. * Verbod op houtkachels? De razend populaire houtstookkachel ligt steeds meer onder vuur. Artsen waarschuwen voor ernstige gezondheidsschade. Een groeiend aantal steden wil daarom van de houtkachel af. Amersfoort en Eindhoven hebben al een stookverbod bij windstil en mistig weer.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Kabinet spreekt Israël aan. Het kabinet is zeer ontstemd over de manier waarop Israël een rapport heeft verspreid met beschuldigingen over de aanvallen op Israëlische voetbalsupporters en Joden in Amsterdam. * Conflict tussen Nederland en Duitsland over windmolens aan de grens. In Gelderland is onrust over nieuwe Duitse plannen voor windturbines pal aan de grens. * Trumps importheffingen. Donald Trump wil forse importheffingen opleggen aan Canada, Mexico en China. Te gast is Rogier Quaedvlieg, senior-econoom op het Economisch Bureau van ABN AMRO. * Hans van Manen schenkt foto's aan het Rijksmuseum. We spreken Van Manen.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

In Oekraïne lopen zo'n 10.000 rechtszaken over landverraad. Het gaat veelal om mensen die in bezet gebied werkten voor het Russische regime. In veel gevallen werden de vermeende collaborateurs gedwongen, maar er zijn ook mensen die bewust samenwerkten met de Russen. Onze verslaggever sprak twee van hen. * De Tweede Kamer debatteert vandaag over begroting van het ministerie van Onderwijs voor volgend jaar. Politiek verslaggever Nynke de Zoeten volgt het debat. Onderdeel van de bezuinigingen is de maatschappelijke diensttijd, waarbij jongeren tussen de 12 en 30 jaar zich vrijwillig inzetten voor de samenleving, gefinancierd door de overheid.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

De hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU, Josep Borrell, roept Israël op om een voorstel voor een staakt-het-vuren in Libanon te accepteren. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei gisteren dat hij in beginsel akkoord is met een wapenstilstand. * Wie bepaalt of de onderwijsinspectie álle scholen, of alleen de risicovolle scholen bezoekt? Al jaren zit er spanning tussen de wens van de Tweede Kamer en de opvatting van de onderwijsinspectie. Een reconstructie van de problemen. * Donald Trump wil forse importheffingen opleggen aan Canada, Mexico en China. Volgens hem moeten die landen meer doen tegen drugs en illegale migratie.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Leden van NSC komen vandaag in Nieuwegein samen voor een congres. Partijleider Pieter Omtzigt houdt een toespraak over de koers van de NSC. Hoe blij zijn de leden van de jonge partij nog met hun kabinetsdeelname? * Op de klimaattop in Bakoe, Azerbeidzjan, had eigenlijk gisteren al een akkoord moeten liggen. Maar vooralsnog is er nog geen uitzicht op snelle overeenstemming. Het laatste nieuws uit Bakoe. * Het gaat niet goed met Northvolt, een Zweeds bedrijf dat accu's maakt. De onderneming zou Europa onafhankelijk moeten maken van Chinese batterijen en een belangrijke schakel zijn om de auto-industrie op ons continent te elektrificeren.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Het kabinet presenteert vandaag een plan tegen het opkomend antisemitisme in Nederland. Het doel is het verbeteren van de veiligheid van Joden in Nederland. Te gast zijn Marcel Möring, schrijver van Joodse komaf, en Hans Weijel, vicevoorzitter van het Centraal Joods Overleg. * Bouwen met natuurlijke materialen als hennep of hout leidt tot minder CO2-uitstoot. De methode groeit in populariteit. Als het aan het kabinet ligt, zijn van de 900.000 nog te bouwen nieuwe huizen in 2030 er maar liefst 270.000 biobased. Gaat dat lukken?



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen de Israëlische premier Netanyahu en de voormalige minister van Defensie Gallant. We spreken Marieke de Hoon, universitair hoofddocent internationaal strafrecht. * Piloten hebben in toenemende mate last van gps-spoofing boven onder meer Zuidoost-Europa en het Midden-Oosten. Te gast is luchtvaartdeskundige Joris Melkert. * Vanaf vandaag is de film Small Things Like These te zien over wasserettehuizen in het streng religieuze Ierland waar vrouwen bruut werden behandeld en waar ze moesten werken zonder betaling,



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Burgemeester Halsema te gast. De Amsterdamse burgemeester komt langs om te praten over de gewelddadige gebeurtenissen in haar stad rond en na Ajax-Maccabi Tel Aviv. We zetten op een rij wat er allemaal is gebeurd en bespreken tot welke spanningen dat leidt bij haar inwoners. Ook vragen we Halsema naar haar mening over de Haagse reacties. * Docu over Afghaanse vrouw die op haar vijftigste leert lezen. Afgelopen week is in Amsterdam het internationale documentairefestival IDFA begonnen, waar documentaires van over de hele wereld in première gaan. Vanavond is het de beurt aan Writing Hawa, van de Afghaanse journalist en regisseur Najiba Noori.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Kabinet tóch verder. Na het urenlange crisisberaad in het Catshuis gisteravond gaat het kabinet-Schoof verder. Zonder staatssecretaris Nora Achahbar, maar mét de rest van de NSC-bewindslieden. We bespreken de toekomst van NSC en van dit kabinet met NSC'ers in het land en politiek duider Arjan Noorlander. * In gesprek met leraren. De onrust rond het recente geweld in Amsterdam bereikt ook klaslokalen. Docenten moeten alle zeilen bijzetten om de spanningen in goede banen te leiden. De manier waarop landelijke politici reageren op het geweld, helpt daarbij niet, zeggen Amsterdamse leraren die Nieuwsuur spreekt.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

NSC-staatssecretaris Achahbar treedt af. Nora Achahbar stopt als staatssecretaris van Toeslagen en Douane. De NSC-politica is ontevreden met de manier waarop het kabinet omgaat met het geweld in Amsterdam rond fans van Maccabi Tel Aviv. Is het voortbestaan van het kabinet in gevaar? * Russen verstoren BabyTV. Rusland verstoort signalen van Europese satellieten waar ook Oekraïense televisiezenders gebruik van maken. Die verstoringen blijken onderdeel van een grootschalig Russisch offensief tegen satellieten, blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Twee Nederlandse burgers die vastzaten in de Gazastrook zijn op weg terug naar Nederland. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een van hen is Shady Okasha uit Vlaardingen, over wie Nieuwsuur eerder berichtte. * Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde Trump een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne als hij weer aan de macht zou komen. Vredesonderhandelingen onder leiding van Trump: hoe zouden die eruitzien? We spreken met de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba. Oost-Europadeskundige Bob Deen is net terug uit Oekraïne, waar hij sprak over de kansen en risico's voor een eventueel (vredes)akkoord.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

De Tweede Kamer debatteert vandaag over het geweld rond de wedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv vorige week en de nasleep ervan. Het botst vooral tussen PVV-leider Geert Wilders en een groot deel van de oppositie. * In Parijs zijn duizenden agenten op de been rond de wedstrijd Frankrijk-Israël in het Stade de France morgen. Na het geweld in Amsterdam vrezen de autoriteiten voor vergelijkbare ongeregeldheden in Parijs. We blikken vooruit met experts. * Donald Trump bezoekt een week na het winnen van de presidentsverkiezingen president Joe Biden in het Witte Huis. We spreken correspondent Rudy Bouma.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Ondanks een belofte ermee te stoppen, lukt het psychiatrische instellingen niet om de isoleercel in de ban te doen. Integendeel zelfs. Dat blijkt uit recente cijfers van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Te gast is Yolande Voskes, universitair docent medische ethiek bij het Amsterdam UMC. * Het debuut van de Nederlandse schrijfster Yael van der Wouden is genomineerd voor de prestigieuze Booker Prize. In eigen land zijn de recensies opvallend zuinig. Waarom is haar roman in Nederland gereserveerd ontvangen en in het Engelse taalgebied een verpletterend succes?



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Na de antisemitische klopjacht in Amsterdam zitten van de 63 verdachten er nog 4 vast. Wat gaat justitie hen ten laste leggen? Is het vooral antisemitisch geweld of zou er mogelijk (ook) een terroristisch oogmerk hebben meegespeeld? We spreken terreurexpert Bibi van Ginkel en hoogleraar strafrecht Sven Brinkhoff. * Landbouwminister Femke Wiersma (BBB) wacht een zware week: het stikstofdebat staat op de agenda. Ze wil het stikstofprobleem vooral aanpakken door middel van landbouwinnovaties. Maar de Tweede Kamer is kritisch op die tactiek. We blikken vooruit op het debat met politiek verslaggever Nynke de Zoeten.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Amerika naar de stembus. Het is verkiezingsdag in de VS. Kamala Harris en Donald Trump zijn verwikkeld in een nek-aan-nekrace om het Witte Huis. Het is de laatste dag dat de Amerikanen kunnen stemmen. Al zo'n 80 miljoen kiezers hebben hun stem uitgebracht, meer dan de helft van het totale aantal kiezers in 2020. Komende nacht worden de uitslagen verwacht, al kan het dan nog dagen duren voor de definitieve winnaar bekend is. We spreken verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal in swingstate Pennsylvania en correspondent Rudy Bouma in hoofdstad Washington D.C. We blikken terug op de campagnes met Amerikakenner Koen Petersen.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Orbán is Trumps man in de EU. De Hongaarse premier Viktor Orbán lijkt nu al rekening te houden met een bevoorrechte positie in Europa en durft zich steeds harder te verzetten tegen de EU. Wat zou een overwinning van Trump betekenen voor de rol die Orbán speelt in Europa? * Op grote schaal broeikasgassen uit de lucht halen, wordt gezien als cruciaal om de opwarming van de aarde te beperken. Klimaatwetenschappers en ondernemers zijn bezorgd dat het kabinet er te weinig vaart mee maakt. We spreken klimaatverslaggever Marijn Duintjer Tebbens.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Folkert Idsinga, NSC-staatssecretaris van Financiën, treedt af na vragen over zijn zakelijke belangen. Eerder deze week drong een meerderheid van de Tweede Kamer er bij hem op aan dat hij de namen van alle bedrijven waarin hij aandelen of andere financiële belangen heeft openbaar zou maken. * De relatie tussen Viktor Orbán en de EU wordt steeds brozer. Hoe ver kan Orbán gaan in zijn strijd met de EU? * Oorzaak van de overstromingen in Spanje is een zogenoemde koudeput. Tegelijkertijd heeft de vele regen in en om de regio Valencia veel schade berokkend vanwege het grondbeheer. We spreken bodemfysicus Teun Vogel van de Wageningen Universiteit.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Elke basisschool moet minstens één keer in de vier jaar een controle krijgen van de onderwijsinspectie, maar ondanks klip-en-klare beloftes van opeenvolgende onderwijsbewindslieden aan de Tweede Kamer gebeurt dat nog steeds niet. * Minister Marjolein Faber (Asiel) wil de spreidingswet intrekken, maar die geldt voorlopig nog steeds. Morgen moeten de provincies en gemeenten een opvangplan hebben ingeleverd bij Faber. Te gast is voorzitter van de commissarissen van de Koning Jette Klijnsma. * De hevige regenval en daaropvolgende overstromingen in Spanje hebben aan zeker 95 mensen het leven gekost. We schakelen met correspondent Miral de Bruijne.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Over een week weten we waarschijnlijk wie de volgende president van de VS is. We bespreken het laatste campagnenieuws met correspondent Rudy Bouma. In de staat Georgia loopt de spanning op: daar wilde Trump de uitslag vier jaar geleden manipuleren. Ook nu zinspeelt Trump al op verkiezingsfraude. We gaan langs bij stembureaus die zich op allerlei scenario's voorbereiden. * Hoofbegaafden de dupe van bezuinigingen. Scholen voor hoogbegaafden zitten met hun handen in het haar. * Afas Live in A'dam is uitverkocht voor de Japanse popster Hatsune Miku, een virtuele zangeres die liedjes zingt, gemaakt door fans. We spreken japanoloog Maya Koetse.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Evacuaties uit Gaza. Ruim een jaar na de grootschalige aanval van Hamas in Israël en het begin van de oorlog in Gaza, zitten nog altijd Nederlanders vast in de Gazastrook. De overheid probeert tientallen mensen naar Nederland te krijgen, maar dat gaat zeer moeizaam. * De regels die woningbouw belemmeren. Om het woningtekort op te lossen wil de nieuwe minister van Volkshuisvesting Mona Keijzer per jaar 100.000 huizen bouwen. Maar hoe? In de praktijk wordt bouwen vaak belemmerd door de vele regels en inspraakmogelijkheden. We gaan langs in Haarlemmermeer, waar een braakliggend terrein al jarenlang wacht op een nieuwe woonwijk.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Rutte bevestigt inzet Noord-Koreaanse troepen in Koersk. Waarom doet leider Kim Jong-un dit? * Intimidatie bij verkiezingen Georgië. President Salome Zoerabisjvili zegt de uitslag niet te erkennen en roept de bevolking op om te demonstreren. We spreken Marina Ohanjanyan van Instituut Clingendael. * Duitsers vrezen 'Nederlandse' drugsperikelen. In Duitsland wordt steeds meer in cocaïne gehandeld. * De toekomst van warmtenetten. Het warmtenet wordt gezien als de oplossing om één derde van Nederland van het gas af te halen. Maar hoe krijg je mensen zover dat ze een aansluiting nemen op stadsverwarming?



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Immigratie verdeelt Amerika. Over heel veel onderwerpen denken Republikeinen en Democraten verschillend. Maar weinig thema's zijn zo polariserend als migratie. We zijn in Georgia en spreken bezoekers van een rodeo en kersverse genaturaliseerde Amerikanen. * Wachten op de bouw. Bouwen bouwen bouwen, sinds een aantal jaar het adagium in politiek Den Haag dat het grote woningtekort moet aanpakken. De nieuwe minister van Volkshuisvesting Mona Keijzer wil per jaar 100.000 woningen bouwen. Maar hoe simpel het lijkt, de praktijk blijkt met name door de vele regels weerbarstig, zoals in Haarlemmermeer.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Het kabinet is akkoord met het asielpakket. Politiek verslaggever Arjan Noorlander over hoe de deal achter de schermen tot stand is gekomen. Mark Boumans van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten over de gevolgen en de haalbaarheid. * Het kabinet houdt de komst van Mohammed Khatib van de omstreden pro-Palestijnse organisatie Samidoun naar Nederland tegen. Wie is deze Khatib en waar staat zijn organisatie Samidoun voor? * Uit de koloniale geschiedenis en de periode van slavernij in Suriname duiken steeds meer persoonlijke familieverhalen op. De nieuwste komt van kunstenaar Elena Beelaerts van Blokland.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Er komt geen noodwet, maar wetgeving waar de Tweede en Eerste Kamer zich toch over mogen uitspreken. Daarmee is een kabinetscrisis afgewend. Maar er is veel kritiek op de nieuwe plannen. * Vrede in het Midden-Oosten lijkt verder weg dan ooit. Hoe groot is de kans op vrede tussen Israël en de Palestijnen nog met een tweestatenoplossing? Te gast is de EU-gezant voor het Midden-Oosten, Sven Koopmans. * The Apprentice: de New Yorkse vastgoedjaren van Trump. Wie of wat maakte Donald Trump tot de man die hij is? De film gaat twee weken voor de verkiezingen in première. We spreken de regisseur en de hoofdrolspelers.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

De inzet van het omstreden staatsnoodrecht gaat van tafel, maar er komen wel vergaande asielmaatregelen. Daarmee lijkt, in ieder geval voor eventjes, een einde te komen aan de asieldiscussie in de Haagse politiek. Hoe zien de maatregelen eruit en wat betekent deze deal voor de toekomst van het kabinet? * VN-secretaris-generaal António Guterres brengt deze week een bezoek aan de Russische president Poetin. Waarom gaat hij naar Rusland en wat wil hij bespreken met Poetin? * Op het Amsterdam Science Park verrijst binnenkort een van de acht zogeheten quantumcomputers. Wat betekent de komst van deze dure computer en welke technologie zit erachter?



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

BRICS-top in Rusland. In de stad Kazan begint een BRICS-top: een bijeenkomst van niet-westerse landen die sinds 2010 bestond uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. De groep werd uitgebreid met Egypte, Ethiopië, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten. Poetin hoopt dat nog meer landen zich aansluiten om de invloed van de club te vergroten. Te gast: Mathijs Bouman. * Onrust in de zorg om verbod schijnzelfstandigheid zzp'ers. Waar de Belastingdienst het nu nog door de vingers ziet als zzp'ers in de zorg, onderwijs of journalistiek hetzelfde werk doen als collega's in loondienst, gaat de dienst daar vanaf 2025 strenger op handhaven.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Belangrijk overleg Schoof, Wilders en Van Vroonhoven. Premier Schoof, PVV-leider Wilders en NSC-interim-partijleider Van Vroonhoven overleggen vandaag over het onderwerp asiel. * De positie van Zelensky. Hoe populair is hij in eigen land? En hoe veel steun is er voor zijn beleid en zijn 'overwinningsplan'? * Musks steun aan Trump. Waarom zet Musk zich in voor de Republikein? En wat is de waarde van de steun van de man die eigenaar is van X? * Profvoetbalsters boos op FIFA. Meer dan honderd profvoetbalsters uiten kritiek op het FIFA-partnerschap met oliegigant Saudi Aramco, vanwege mensenrechtenschendingen door Saudi-Arabië.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Het kabinet komt met een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Het is een plan van staatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie (PVV) dat vooral femicide (vrouwenmoord) aan banden moet leggen. Hoe kansrijk is dat plan? We spreken een femicide-expert uit het Verenigd Koninkrijk en psycholoog Ilona Brekelmans van Sterk Huis. * In 2020 won Biden nipt de verkiezingen in Georgia. Kiezen de inwoners dit keer opnieuw voor de Democratische kandidaat of wordt Trump de grootste? Verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal peilt de stemming in de swing state.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Franse verkrachtingszaak. De Franse Gisèle Pelicot is uitgegroeid van slachtoffer in een gruwelijke verkrachtingszaak tot een icoon in de strijd tegen seksueel geweld. Nieuwsuur-verslaggever Saskia Dekkers was in de rechtszaal. * Te zwaar voor het werk op een schip. Het is een actueel thema in de binnenvaart, waar matrozen en schippers worden afgekeurd vanwege hun overgewicht. De Algemeene Schippers Vereeniging overweegt juridische stappen vanwege discriminatie. * Noord-Koreaanse soldaten in Oekraïne. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat Noord-Koreaanse militairen in Rusland worden getraind om de Russische troepen in Oekraïne te ondersteunen.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Minister Brekelmans over steun Oekraïne. Nederland trekt 400 miljoen euro uit voor de ontwikkeling van drones voor Oekraïne. We gaan langs bij twee Nederlandse drone-bedrijven die kans maken op een deel van het geld en we spreken met een drone-operator in Oekraïne. Minister Ruben Brekelmans schuift aan. * Bezuiniging op voorbereiding nieuwe pandemie. We schakelen met oud-minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers en spreken met Chantal-Bleeker-Rovers, hoogleraar uitbraken infectieziekten en GGD-voorzitter André Rouvoet.* De veelzijdigheid van ADE. Amsterdam Dance Event (ADE) verkent alle uithoeken van de elektronische muziek.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

In Brussel komen regeringsleiders bij elkaar voor een EU-top. Migratie staat hoog op de agenda. Binnen Europa gaan de laatste tijd steeds meer geluiden op om te werken aan zogenoemde terugkeerhubs, plekken buiten de Europese Unie, waar afgewezen asielzoekers moeten worden opgevangen. * Mensen die verward gedrag vertonen, zijn niet altijd in het vizier van de instanties. We maken vanavond een reconstructie van de zaak van de verwarde Nuri Tolga Ö., die zijn onderbuurmannen aanviel met een mes. Te gast is Niels Mulder, hoogleraar Openbare Geestelijke Gezondheidszorg bij het Erasmus MC.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Minister en vicepremier Fleur Agema te gast. Sinds 2006 zat ze in de Tweede Kamer namens de PVV, maar na bijna 18 jaar oppositie voeren mag ze het nu laten zien als vicepremier en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. * De energietransitie in de grootste haven van Nederland hapert, stelt het Havenbedrijf Rotterdam. Dat terwijl verduurzaming hard nodig is om de concurrentie met andere grote havens in de wereld aan te kunnen. Hoe toekomstbestendig is de Rotterdamse haven?



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Het is nog altijd onzeker of asielminister Marjolein Faber haar plan om het staatsnoodrecht toe te passen voor strenge asielmaatregelen kan doorvoeren. Maar áls het doorgaat, wat zijn dan die strenge maatregelen? We bespreken het met politiek duider Arjan Noorlander. * Het kabinet heeft meerdere plannen die alleen uitvoerbaar zijn met goedkeuring uit Brussel. In aanloop naar een Europese top in Brussel peilen we de stemming in Den Haag en spreken we met Kysia Hekster en Arjan Noorlander. * Discussie over de komst van een AZC in Nijkerk, de gemeente waar Faber minister van Asiel en Migratie woont.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Waarschuwing voor poepbacterie in Apeldoorn en Noord-Limburg. De E. colibacterie zorgde voor problemen met drinkwater in de regio Apeldoorn. Ook in het noorden van Limburg is de bacterie nu gevonden. * Israël versus VN-blauwhelmen. Er waren meerdere confrontaties tussen VN-vredesmissie Unifil in Libanon en het leger van Israël. We spreken met Robert Serry, de topdiplomaat die jarenlang Midden-Oostengezant was van de VN. * Gevluchte Syriërs vluchten nu uit Libanon. We spreken met VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. * Oekraïne bereidt zich voor op de winter. Oekraïne kampt met grote uitdagingen op het gebied van energie.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

FNV wil snelle verbetering bij zelfscankassa's. Controles bij de zelfscankassa's gaan gepaard met agressie en diefstal. De FNV wil dat supermarkten medewerkers beter beschermen. * Prangende oproep Giro555. Giro555 haalt geld op voor slachtoffers van het conflict in het Midden-Oosten. De actie roept veel discussie op. Harm Goossens, directeur van het Nederlandse Rode Kruis, is te gast. * Unieke rechtszaak van start tegen IS-vrouw met Jezidi-slaaf. Nog nooit stond er iemand in Nederland terecht voor de gruweldaden die terreurorganisatie IS de Jezidi's aandeed.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

De Britse regering wil de groei van ideologisch extremisme aanpakken en voegt vrouwenhaat toe aan deze categorie. Het Nederlandse kabinet ziet vrouwenhaat niet als extremistische ideologie. We praten erover met Bram Sizoo, bijzonder hoogleraar Klinische Psychologie van Radicalisering aan de UvA. * De waterschappen moeten voor 2027 nog meer dan 220 projecten uitvoeren die de natuur en waterkwaliteit verbeteren. Alles moet elektrisch en dat materieel is bijzonder schaars. * We spreken de Belarussische Nobelprijswinnares Svetlana Aleksijevitsj over de situatie in haar thuisland en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

In Frankrijk is ophef ontstaan over het gebruik van bestrijdingsmiddelen op bloemen. In de landbouw was al veel bekend wat de gevolgen van bestrijdingsmiddelen zijn, maar in de bloemenwereld nog niet. * De Belarussische Nobelprijswinnares Svetlana Aleksijevitsj was onlangs in Nederland om de Belle van Zuylenring in ontvangst te nemen. We spraken haar over de situatie in haar thuisland en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. * Servische oppositiepartijen willen een Europees lithiumproject verbieden. Ondertussen beweren boze tongen dat Rusland zich mengt in het protest om een stokje te steken voor de deal tussen Servië en de EU.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

27 EU-ministers bespreken vandaag in Luxemburg hoe ze het Europese terugkeerbeleid van afgewezen asielzoekers kunnen verbeteren. Voor Nederland is PVV-minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) bij de bijeenkomst. * In Florida heeft orkaan Milton vannacht flink huisgehouden. Er zijn meerdere doden gevallen. Bijna drie miljoen huishoudens en bedrijven zitten zonder stroom. Correspondent Rudy Bouma doet verslag. * De BBB is mordicus tegen windmolens op land. In het regeerprogramma van het kabinet staat ook: 'Windturbines komen zoveel mogelijk op zee, in plaats van op land.' We zijn in de provincie en peilen de stemming onder BBB-stemmers.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Wat gaat de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat, PVV'er Barry Madlener, doen met Lelystad Airport, dat eigenlijk in 2020 al open had moeten gaan? * De oorlog tussen Israël en Hezbollah leidt tot een grote vluchtelingenstroom in Libanon. Verslaggever Zainab Hammoud bezoekt een klooster in Libanon. * Rapper Sean 'Diddy' Combs is aangehouden op verdenking van afpersing, seksuele uitbuiting en mensenhandel voor prostitutiedoeleinden. Het lijkt een nieuwe grote MeToo-affaire te worden. * We spraken de Belarussische Nobelprijswinnares Svetlana Aleksijevitsj over de situatie in haar thuisland en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

1 jaar oorlog in Gaza. Een jaar na de terroristische aanslag van Hamas ligt Gaza in puin. Ruim 40.000 Palestijnen kwamen om het leven. Wat is er gebeurd in het afgelopen jaar? * Palestijnse journalist verloor vier kinderen in Gaza. De Palestijnse journalist Eslam Idhair verloor vorig jaar oktober zijn vier kinderen bij een Israëlische raketaanval op zijn huis in de stad Rafah in Gaza. * 100 dagen Schoof. Op 9 oktober 2024 zit het het kabinet-Schoof er precies honderd dagen. Met deskundigen en politiek duider Arjan Noorlander kijken we naar de hoogte- en dieptepunten van de eerste maanden van dit extraparlementaire kabinet.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

7 oktober herdacht. Een jaar na de Hamas-aanslagen. Vandaag is het een jaar geleden dat Israël ongekend hard werd geraakt door de grote terreuraanval van Hamas. Bijna 1200 mensen kwamen om het leven en 97 gegijzelden zijn nog altijd vermist. Dezelfde dag startte Israël de tegenaanval die tot op de dag van vandaag voortduurt, met tienduizenden Palestijnse doden tot gevolg. We blikken terug op een jaar oorlog en doen verslag van de herdenkingen wereldwijd.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Kritiek op woninghandel corporaties. De verkoop van sociale huurwoningen is voor woningcorporaties een manier om de kas te spekken. Met de lange wachtlijsten voor sociale huur, zit gemeenten die verkoop steeds vaker dwars. * De politieke impact van een natuurramp. Orkaan Helene veroorzaakte een spoor van vernieling in de VS. In zes staten van de VS vielen honderden doden. In de gepolariseerde Amerikaanse politiek maakte de storm ook veel los. We spreken de stand van de campagnes met correspondent Rudy Bouma. * Grensspotters bij Gaza. Morgen is het een jaar na de terreuraanval van Hamas. Er is nog altijd veel kritiek op de eigen regering.



Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.

Hoe kon de militante beweging Hezbollah het de afgelopen decennia voor het zeggen krijgen in Libanon? Verslaggever Zainab Hammoud laat zien dat het land al lang kampt met grote maatschappelijke problemen en een falende overheid, wat ruimte schiep voor Hezbollah. We spreken haar ook over de actuele ontwikkelingen in het Midden-Oosten. * Het NSC wil dat er onderzoek komt naar euthanasie bij psychisch lijden, met name naar verzoeken van jongeren. NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger is te gast. * Dit weekend opent Museum de Pont in Tilburg een solotentoonstelling van de Colombiaanse kunstenaar Beatriz González.