-
- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSporten.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVVoetbal.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOnrecht.TVWeer.TV
- Cultuur.TVKook.TVOranje.TVWoon.TV
- Formule1.TVLachen.TVPolitiek.TV
- Gamen.TVMensen.TVReis.TV
- Geloof.TVMode.TVSerie.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSpeelfilm.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpelletjes.TV
Man en Kunst - Alle afleveringen
Vanuit de ridderzaal van Kasteel Helmond vertelt Lucas De Man alles over de wereldberoemde Brits-Nigeriaanse kunstenaar Yinka Shonibare (1962) en zijn werk. Kleurrijk bedrukte Afrikaans aandoende stoffen zijn het handelsmerk van Shonibare, zoals in Cannonball Heaven. Zijn beelden hebben geen hoofd en daarmee geen expressie, geen identiteit, geen afkomst en geen kleur. Zijn werk wordt vaak geassocieerd met het kolonialisme. Shonibare is geëngageerd en activistisch, maar verpakt zijn boodschap elegant en subtiel. Bewustwording creëren doet hij liever met speelse schoonheid dan met een opgeheven vingertje.
Beeldend kunstenaar Lotti van der Gaag (1923-1999) maakte speelse, vrije, fantasierijke beelden en had dezelfde vormentaal als de Cobra-groep, maar ze maakte er geen onderdeel van uit. In Parijs werkte Van der Gaag in hetzelfde pand als Karel Appel en Corneille en ze groeide uit tot de pionier van de Nederlandse beeldhouwkunst van de 20e eeuw. Lucas De Man vertelt er alles over, onder andere vanuit het Cobra Museum in Amstelveen, waar haar kunstwerk De Gek valt te bewonderen.
Het omvangrijke schilderij 'Perspectiefstuk met een lezende jongeman in een renaissancepaleis' van Samuel van Hoogstraten (1627-1678) staat centraal. Hij is de 17e-eeuwse meester van het perspectief, de doorkijkjes en bedriegertjes. Van Hoogstraten was een leerling van Rembrandt en gooide hoge ogen aan het hof van Ferdinand III in Wenen en in adellijke kringen van Londen. Ook was hij vooraanstaand Dordtenaar en Muntmeester in zijn geboortestad, waar Lucas De Man zijn werk bezoekt.
In Nederland staat de Belgische kunstenares Anna Boch (1848-1936) bekend als de enige persoon die een werk van Vincent van Gogh kocht toen hij nog leefde. Zelf was ze een zeer goede landschapsschilder en tevens autofanaat, die er graag opuit trok met de vierwieler, waarbij zij zelf als vrouw nog niet mocht rijden. Boch was de vroegste vrouwelijke kunstenaar in de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam. De Man belicht daar haar schilderij Femme dans un Paysage. Het zou een van de allerlaatste werken zijn die ze aan een museum verkoopt.
Lucas De Man gaat naar het Van Abbemuseum en de kijker ziet hem op de mat in judopak, als ode aan de man van het blauw: Yves Klein. Hij was een van de grootste kunstenaars van de 20e eeuw en maakte 'het perfecte blauw'. De Man bezoekt zijn werk 'Monochrome bleu, sans titre' uit 1959. Eigenlijk wilde Yves Klein judoka worden, hij haalde op zijn 25e als een van de weinige Europeanen de vierde dan-zwarte band. Toch liet hij al zijn ippons links liggen en koos hij voor het kunstenaarschap. Gedurende zijn leven experimenteerde hij met verschillende manieren om zijn blauw op de voorgrond te krijgen, waaronder levende penselen, lichamen als kwast!