-
- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSporten.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVVoetbal.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOnrecht.TVWeer.TV
- Cultuur.TVKook.TVOranje.TVWoon.TV
- Formule1.TVLachen.TVPolitiek.TV
- Gamen.TVMensen.TVReis.TV
- Geloof.TVMode.TVSerie.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSpeelfilm.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpelletjes.TV
Jezus van Nazareth naar alle windstreken - Alle afleveringen
Finland bestaat als onafhankelijke natie pas een ruime honderd jaar. Eeuwenlang was het een kolonie van Zweden en later van Rusland. Met deze kolonisatie kwam ook het christendom naar Finland. Kefah stuit in zijn zoektocht naar die geschiedenis op een verrassende en onbekende heilige: Hendrik van Uppsala, een bisschop die volgens de kronieken de Finnen in de 12e eeuw kerstende, maar dat moest bekopen met een gewelddadige dood. Zijn verhaal blijkt het startschot voor de wording van de Finse identiteit.
Dat twee monniken uit de 9e eeuw nog steeds een mythische status kunnen hebben, ondervindt Kefah in Bulgarije. Cyrillus en Methodius ontwikkelden een eerste alfabet voor de Slavische talen, vertaalden de Bijbel voor de gewone man. Een revolutionaire daad die de Bulgaren ieder jaar herdenken op de belangrijkste feestdag van het land: de dag van het cyrillische alfabet. Kefah duikt in de geschiedenis van het Balkanland en ontdekt dat het allereerste idee voor geloofsvrijheid hier is ontstaan. Ook ziet hij hoe taal en religie de Bulgaren hielpen om hun identiteit te bewaren toen het land werd overheerst door de islamitische Ottomanen.
Noord-Afrika is eeuwenlang christelijk geweest. Sterker nog, het gebied leverde als onderdeel van het Romeinse Rijk belangrijke hofleveranciers voor de kerk. De beroemdste van hen is Augustinus. Zijn gedachtegoed heeft enorm veel invloed gehad op de ontwikkeling van het christendom. Kefah reist naar Tunesië en Italië om de plekken te bezoeken die van groot belang zijn geweest in het leven van de kerkvader en hij ontdekt dat Augustinus' geest tot op de dag vandaag doorwerkt in onze westerse manier van denken.
Hij is misschien wel de beroemdste Ier uit de geschiedenis: Saint Patrick. Volgens de traditie bekeerde hij de Ieren en werd de beschermheilige van het eiland, maar wat klopt er van dat verhaal? Kefah gaat op onderzoek uit om de ware identiteit van Patrick te achterhalen en hij ontdekt dat Ierland een grote rol heeft gespeeld in de kerstening van Europa. Hij eindigt zijn zoektocht op de heilige berg Croagh Patrick, op de dag dat duizenden Ieren hun schutspatroon eren door massaal naar de top te klimmen.