True
Oranje.TV - TV kijken via internet, de beste Oranje tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Podcast.NL   Contact   Privacy & Cookies  

Frontlinie - Alle afleveringen
Frontlinie
Frontlinie: Afl. 6

Nergens is de keerzijde van de energietransitie zo zichtbaar als op Nieuw-Caledonië. De archipel in de Stille Oceaan is nog altijd onderdeel van Frankrijk en heeft een van de grootste nikkelvoorraden ter wereld. Die grondstof is onmisbaar voor de batterijen in (Europese) elektrische auto's en mede daarom wil Frankrijk haar overzeese gebied niet kwijt. De oorspronkelijke bewoners, de Kanak, roepen al lang om onafhankelijkheid. Sinds voorjaar 2024, na gewelddadige protesten, probeert de Franse president Macron met ruim drieduizend speciaal ingevlogen gendarmes de eilandbewoners onder de duim te houden.



Frontlinie
Frontlinie: Afl. 5

Te midden van de rellen op Nieuw-Caledonië, een eiland in de Stille Oceaan dat nog altijd onderdeel van Frankrijk is, probeert Bram Vermeulen uit te zoeken waarom Frankrijk er zoveel aan is gelegen om de macht over het eiland te behouden. Na de annexatie in 1853 werd Nieuw-Caledonië vooral gebruikt als strafkolonie voor veroordeelde moordenaars en politieke opstandelingen. Nu, in 2024, stuurt de Franse staat duizenden extra agenten in een poging het verzet van de Kanakbevolking, die onafhankelijkheid eist, te breken.



Frontlinie
Frontlinie: Afl. 4

Is de massaliteit waarmee we iedere zomer naar de Griekse eilanden afreizen nog houdbaar in tijden van steeds frequentere hittegolven en bosbranden? Bram Vermeulen loopt mee met de speciale brandweercommando's die de miljoenen toeristen op de eilanden veilig moeten houden. De toeristenindustrie draagt zelf bij aan de levensgevaarlijke situaties die ontstaan. Toeristen gebruiken gemiddeld vijf keer zoveel water als vaste bewoners en veel Griekse eilanden worstelen met het vuil dat vaak de oorzaak is van bosbranden.



Frontlinie
Frontlinie: Afl. 3

Bram Vermeulen onderzoekt de innige banden tussen separatisten in Zuid-Afrika en rechts-radicale partijen in Europa, inclusief Nederland. Dertig jaar na het einde van de apartheid kunnen deze extremisten, gemarginaliseerd in eigen land, rekenen op groeiende steun en belangstelling vanuit Europa en Amerika. Veel Zuid-Afrikanen maken zich zorgen dat deze banden de toch al broze verhoudingen in Zuid-Afrika verder onder spanning zetten.



Frontlinie
Frontlinie: Afl. 2

Bram Vermeulen reist naar de grens van Azië en Europa. Hij gaat op zoek naar een alternatief voor Russisch olie en gas. Is Azerbeidzjan een redelijke vervanger? Azerbeidzjan is eveneens een dictatuur waar politiek activisme verboden is en tientallen journalisten zitten opgesloten. Nadat Azerbeidjaanse soldaten afgelopen september het grensgebied Nagorno-Karabach heroverden en 130.000 Armeniërs op de vlucht sloegen, beschuldigt Armenië hun buurland ook van etnische zuivering. Bram Vermeulen bezoekt het gebied en spreekt met een Nederlandse zakenman die ondanks de mensenrechtensituatie hier tóch besloot te investeren.



Frontlinie
Frontlinie: Afl. 1

Bram Vermeulen is in Niger, waar recent, in een golf anti-Westerse staatsgrepen in Afrika, een coup heeft plaatsgevonden. In de hoofdstad Niamey wordt al maandenlang gedemonstreerd tegen de bemoeienis van oud-kolonisator Frankrijk. Wat betekent die coup voor de bewoners en de laatste achtergebleven Europeanen? En wat zijn de gevolgen voor de relatie met Brussel, waar miljarden worden uitgegeven om migranten te stoppen? Bram ontmoet een van de laatste nog overgebleven Fransen in Niger, die nu na 42 jaar het land moet verlaten. Hij ontmoet ook een van de coupplegers, maar dat gesprek stokt snel.