-
- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSporten.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVVoetbal.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOnrecht.TVWeer.TV
- Cultuur.TVKook.TVOranje.TVWoon.TV
- Formule1.TVLachen.TVPolitiek.TV
- Gamen.TVMensen.TVReis.TV
- Geloof.TVMode.TVSerie.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSpeelfilm.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpelletjes.TV
De nachtzoen - Alle afleveringen
Schrijver en therapeut Marian Mudder stopt ons in met een ritueel, of eigenlijk met een foefje om je brein te foppen en de richting van dromenland te wijzen.
Fotograaf Ruth de Jong stapt over eigen grenzen heen om het leed van oorlogsslachtoffers zichtbaar te maken. Ze gaat op pad om het goede te doen, maar krijgt ook weleens kritiek.
Hoewel dat duffe hardlopen haar eerst niks leek, wandelde de liefde voor deze sport op haar 53e toch het hart van Julia van Bohemen binnen.
Veel mensen willen oud worden, maar weinig mensen willen ook echt oud zijn. Dat ziet Nynke Busschers, verzorgende van mensen met dementie en hun families, elke dag. Hoe bereid je je in goeden doen voor op de laatste fase van je leven?
Ideeën over maakbaarheid van het leven gingen finaal onderuit toen schrijver en journalist Roek Lips een levensbedreigende diagnose te verstouwen kreeg.
Geluk zit in een klein boekje. Dat geldt letterlijk voor schrijver Marian Mudder en haar nieuwste pennenvrucht. Ze tekende een aantal verrassende adviezen op, waaronder deze: schrijf je eigen begrafenisspeech.
Gevluchte kinderen een dag bezorgen waarop ze even alle narigheid kunnen vergeten en volop plezier kunnen maken, dat is waar momentmaker Geeske de Vries voor gaat. Hoe geeft zij deze jonge mensen een beetje eigenwaarde terug?
Ga je mee naar de grens van Oekraïne? Verpleegkundige Maureen Havenaar had nooit kunnen bevroeden dat juist op de donkerste plek op aarde haar grootste schat verborgen lag.
Al jong in zijn leven ontdekte uitvinder Bère Miesen van het Alzheimer Café dat in de ingewikkelde relatie met zijn moeder toen nog troebele wijsheid verborgen lag, die hij pas later in zijn leven helder voor de geest zou krijgen.
Op een moment in zijn leven bereikte schrijver Roek Lips een dramatisch bericht: zoon Job was verdwenen in de golven en niemand wist nog waar hij was.
Je overgeven aan de nacht lukt niet iedereen. In de loop van de jaren leerde auteur en theatermaker Bastiaan Ragas te gaan vertrouwen op zichzelf, maar ook op iets wat groter is dan hij alleen.
Het verzorgen van uitvaarten was het werk dat Linda Blij lange tijd op het lijf geschreven stond, tot het leven zelf het roer overnam en een nieuwe richting insloeg.
Jasper Rijpma denkt als ongeneeslijk zieke vader niet zelden terug aan een bepalende nacht, waarin de liefde voor zijn dochter zich verdiepte. Het vaderschap daagt hem al vijf jaar uit om met aandacht aanwezig te zijn.
Journalist Miloe van Beek achtte de tijd rijp om in de gevoelige geschiedenis van haar familie te duiken en leerde niet alleen haar oma en haar vader beter kennen, maar ook zichzelf.
Soms hebben de meest spontane toevalligheden impact voor het leven. Verpleegkundige Maureen Havenaar besloot, na zomaar een verzoek, een bitterzoet avontuur aan te gaan. Met alle gevolgen van dien.
Fotograaf Ruth de Jong heeft een wonderlijke relatie met het donker van het leven. Ze wil ernaartoe, de duistere plekken op aarde, maar eenmaal aanwezig, blijkt ze nog niet klaar voor de gevoelens die pas veel later boven komen drijven.
Ziekenhuispastor Kelly Keasberry maakte zelf een ingrijpende gebeurtenis in een ziekenhuisbed mee. Nadat de storm was gaan liggen, zou ze achterblijven met een kraakheldere koers die haar leven ook vandaag nog richting geeft.
Het liefst zou actrice Nanette Drazic elke nacht de benenwagen nemen, maar de grote stad waarin ze woont acht zij daarvoor niet veilig genoeg. Waar kan zij dan wel naar hartenlust nachtwandelen?
Hoewel Katie Koss dankbaar is voor haar veilige bed, vormt de nacht voor deze singer-songwriter toch het moment van intense dromen waarin niets van haar normale leven vanzelfsprekend is.
Van cervixslijm tot menstruatie: aan de eettafel van het gezin waarin boerendochter Marije van den Berg opgroeide, was weinig taboe. Iets om iedereen te gunnen en te geven.
De gebeurtenissen die Diederik de Geus meemaakte als politieagent zijn hem niet in de koude kleren gaan zitten. Na lang ploeteren kwam op een dag onvermijdelijk het moment van het einde aan de rek.
De gebeden waarmee zuster Nadia Kroon zich voorbereidt op de nacht helpen haar om de dingen van de dag los te laten. Voor haar een oefening om ooit niet alleen de dag, maar ook het aardse bestaan te laten voor wat het is.
Het taboe op mentale gezondheid drijft mensen op het platteland soms tot noodlottige beslissingen. Schrijver Anne-Goaitske Breteler blijft geloven dat er hoop en perspectief gloort achter de horizon.
Gegrepen door de natuur kwam vogelaar Rob Compaijen ineens andere fladderaars op het spoor. Het mysterie van de nacht openbaarde zich in de aanwezigheid van de meest uitzonderlijke gevleugelden.
Vroeg opstaan is bepaald geen straf voor stiltecoach Rianne van Woerden. Jezelf ontmoeten bij de dageraad is het grootste cadeau dat zij zichzelf kan geven.
Praten over je diepste seksuele verlangens legt geheimen op tafel die mensen soms een leven lang verborgen houden, weet ondernemer Els Gouman. Taboes doorbreken zou haar levensmissie worden.
Dierbare en ingewikkelde jeugdherinneringen aan haar vader gebruikt Juliet als bron voor een nieuw lied. Al schrijvend en spelend kwam ze tot verrassende inzichten over de man die altijd in haar leven is geweest.
De bevalling van haar jongste werd als donderslag bij heldere hemel een spannende episode in het leven van Corina Nagel, moeder van vier kinderen.
Paul van der Loo verpakt zijn liefde voor zijn kinderen in woorden, komma's, punten en spaties. Hij ziet het kroost dat door zijn huis dartelt als onuitputtelijke bron van inspiratie.
De meeste dromen zijn bedrog, zo luidt een oude volkswijsheid. Maar dansende kunstenaar Marianne Barmentloo maakte uit een uitzonderlijk nachtelijk avontuur op dat alles echt goedkomt.
De hechte band die Anne-Goaitske Breteler met haar vader had, werd door hem vervat in een lied. Hun gedeelde liefde voor het veranderde platteland maakte de genegenheid van ouder en kind alleen maar intenser.
De ziekte van haar dochter Laura Maaskant bracht zowel verdriet als kracht in het leven van schrijfster Rianne van Woerden. Over leven op het scherp van de snede.
Als politieagent is het niet gezond om altijd de superheld te willen zijn, meent Diederik de Geus. Achter elk masker en onder elke superheldencape gaat een klein kind schuil dat iets anders nodig heeft dan enkel applaus en succes.
Ook bij min 30 graden Celsius kun je het heel aangenaam en knus hebben, meent expeditieleider Henk-Jan Geel. Al moet je vanuit een warme slaapzak opletten dat het puntje van je neus niet in de kou ten onder gaat.
De grootsheid van het heelal kwam bij zuster Nadia Kroon als kind zittend op een tuinstoel binnen en zette haar voor de rest van haar leven op het pad van de grote vragen over ons bestaan.
Na zijn jaren in de gevangenis voelt Frank de Bruyn zich een rijker mens. Tijdens die slopende en vormende periode hielden pen en papier hem op de been.
Hoe je als kunstenaar werkt vanuit intuïtie is bijna niet in woorden te vatten voor Annemiek Punt. Een kostbaar proces dat zich ontwaart in de reacties van haar lovende publiek.
Voor theoloog Kelly Keasberry is het zo onderhand een missie geworden om ons te herinneren aan de verbondenheid van mensen, sterren, dieren, zon, maan en wat al niet meer.
Muzikant Juliet heeft iets met de grote bol aan de nachtelijke lucht, die soms vol en vaak ook half of niet het licht van de zon weerkaatst. Deze fascinatie is niet bepaald vrijblijvend.
Moederschap is een kostbaar cadeau dat Marije van den Berg hartstochtelijk en met open armen ontving. Een verrassend geschenk dat volgde op een periode met pieken en dalen.
Ambtenaar Annette van Beelen beleeft bijzondere nachten in de rosse buurt in Amsterdam. Door gesprekken van vrouw tot vrouw schijnt zij licht op hopeloze situaties, al is het maar voor heel even.
De donkere emoties en zonden fascineren filosoof Rob Compaijen mateloos. Hij is bijzonder geboeid door de hoofdzonde afgunst. De interesse pakt hij aan als uitnodiging om te krochten van zijn eigen ziel bloot te leggen.
Hoe voed je kinderen op met geloof? Dat is zelfs voor godsdienstpedagoog Corina Nagel niet altijd eenvoudig. Gelukkig zijn haar kinderen gulle en gewillige proefkonijnen.
Het verliezen van een dierbare leeftijdsgenoot was ingrijpend. Waar vind ik een handleiding voor het rouwen om een vriend, vroeg student Sarah Leeuwenstein zich af.
De nacht heeft een zorgwekkende vriendschap met angst en paniek. Gelukkig geven de sterren tegenwicht in het nachtelijke leven van coach Lobke van Meeuwen.
Als je duisternis hebt gekend in je leven is het soms verleidelijk om in het donker te blijven hangen. Toch moedigt zorgondernemer Xavière Kolk ons aan om te kiezen voor het licht.
In ons oververlichte land zijn de sterren maar met moeite te zien. Toch daagt bioloog Klaas Nanninga ons uit om de ogen de kost te geven en een kijkje te nemen in het verleden van onze kosmos.
Al van jongs af aan ziet journalist Nicole de Jong haar vader leven met een dreigend einde. Een lot dat mogelijk ook in haar lichaam verstopt zit. Tijd om op onderzoek uit te gaan, vond ze zelf.
Voor emeritus predikant Sam Janse zijn het niet helden uit stripverhalen of beroemdheden uit geschiedenisboeken die hem op de late avond ontroeren. Nee, hij weet dat wijsheid in mensen dichtbij verborgen ligt. Zo vertelt hij over tante Neeltje.
Hoe behoud je open ogen en hart in een wereld vol pijn? Zangeres Meral Polat sluit een nachtelijke ontmoeting af met een hartstochtelijk, Afghaans lied uit haar tenen.
Onze idealen zitten ons vaak in de weg, verlammend groot als ze kunnen zijn. Gelukszoeker Suzan Doodeman ondervond aan den lijve dat je gewoon mag beginnen met een eerste stap.
Gloedvolle kok Faouzi Chihabi onderbreekt zijn nachtrust zonder morren voor iets wat hij ooit in de gevangenis ontdekte. Het zou zijn leven voorgoed veranderen.
Het leven op straat heeft mooie kanten, weet zorgondernemer Xavière Kolk. Het maakte haar tot de mens die zij vandaag is, met een hoofd vol creatieve ideeën en oplossingen.
Het leven met zorgintensieve kinderen is precies waar dat woord op wijst: intensief. Het kleurt voor Mirjam Klerks soms ook de relatie met haar verloofde. Hoe houden ze de liefde levend en blij?
Tiffany Nuijten is nog geen 30 jaar en moet nu al door het leven zonder haar ouders. Door het verdriet heen blijft de liefde levend, weet ze. Hoe dat werkt en voelt, vertelt ze ons voor het slapengaan.
Als filosoof wordt het leven met gemak een hoogdravend verhaal waarin de grote vragen des levens voortdurend ruimte maken voor nieuwe exemplaren. Filosoof Marjan Slob richt zich op eenzelfde vraag die blijft terugkeren.
Het Bijbelboek Psalmen is muzikant Roeland Scherff in het bijzonder dierbaar. Helaas klinken de aloude melodieën, waarop men de indrukwekkende teksten zingt, steeds minder. Tijd voor verandering.
In de kerk werd artiest Manon Companjen één ding al vroeg duidelijk: als vrouw heb je je op een bepaalde manier te gedragen. Scheiden valt niet binnen het ideaal. Hoe ga je om met oude meningen in je hoofd als het echte leven je overvalt?
Toen het zoontje van Xavière Kolk thuiskwam na een grensoverschrijdende ervaring, besloten ze de gebeurtenis samen om te zetten in iets moois. Hoe leer je kinderen hun grenzen aan te geven? Tijd voor een meer dan belangrijk kinderboek.
In een heus privémuseum huisvest bioloog Klaas Nanninga zijn gevederde vrienden, waaronder nachtvogels. Beestjes die zich zelden laten zien, slechts een enkele keer van zich laten horen. Een moment om nooit te vergeten, weet de liefhebber.
Zingen doe je als je blij bent en in tijden van verdriet. Dat is het motto van podcastmaker Nicole de Jong. Dat leidde tot een kostbaar moment aan het sterfbed van haar vader.
Rennen en vliegen als een superheld was de standaard modus van Suzan Doodeman, en het was meer dan goed voor haar was. Rust kwam uit onverwachte hoek. Een pot chocopasta bracht haar tot nieuwe inzichten.
Na een leven vol spanning en angst, beleefde coach Lobke van Meeuwen zomaar een beslissende autorit die iets nieuws bracht. Het medicijn voor de spoken in haar hoofd lag verrassend dichtbij.
Op een dag besloot Sam Janse resoluut zijn auto weg te doen, nadat een kreet op een groot bord langs de weg insloeg als een bom. We moeten het leven doorgeven, maar wat is er straks nog over?
Waar kan ik je 's nachts voor wakker maken? Misschien wel voor het aanlokkelijke dessert van kok Faouzi Chihabi. Hij ontdekte op latere leeftijd zijn passie voor koken en viel als een blok voor de Italiaanse keuken.
Als er iets is dat rapper Pjotr in zijn carrière heeft ontdekt, dan is het de kracht van jezelf zijn. Dus geen maniertjes die niet bij je passen en wel teksten schrijven over het leven op de bodem van je ziel. Bijna tijd om te gaan slapen met een nachtelijke rap.
Long Covid heeft het leven van chronische optimist Tiffany Nuijten totaal veranderd. Toch heeft dat haar blik niet verduisterd en blijft ze lichtpuntjes zien. Ze legt ons op bed met een sprankelende aanmoediging.
De nachten zijn en blijven intens voor Mirjam Klerks. De zorgen spoken door haar hoofd, maar vinden rust in de liefde die ze van haar zorgintensieve kinderen ontvangt. Zij laten haar ziel en stem zingen.
Het orgel in de Janskerk van Utrecht is de liefde van zijn leven voor Laurens de Man, maar kan niet 's avonds mee naar huis. Gelukkig past de handzame variant wel in zijn huiskamer.
Dit is geen uitzending van een meisje zonder armen en benen, vindt inspirator Eva Eikhout. Net zoals haar boek niet over ontbrekende ledematen gaat. Haar leven laat haar en ons nog zoveel meer zien.
Het is een wonder dat schrijver Mathilda van den Hof er is en wel dankzij een oplettende buurvrouw die haar moeder als baby in oorlogstijd redde. Maar had ik er dan eigenlijk niet mogen zijn?, vraagt zij zich af.
Ex-bankier Robbert Vesseur werd op een dag wakker met de droom van een wereld waarin ieder mens vervuld kan leven en ogen weer gaan stralen. Een moedige missie verpakt in een mysterieus woord: de geefeconomie.
Voor kunstenaar Davitha van de Kuilen is geloof niet iets dat enkel voorbijkomt in filosofische gesprekken met een glas wijn bij maanlicht. Toen zij worstelde met diep verdriet over een niet uitgekomen kinderwens, voelde ze Jezus heel dichtbij.
Disco in de koffiekamer en verstoppertje spelen onder de preekstoel en tussen de kerkbanken. Als jong meisje dartelde Jonge Theoloog des Vaderlands Thelma Schoon al door de kerk, met alle gevolgen van dien.
Fotograaf Ruben Timman kreeg een donkere droom in een periode dat hij alles wat van waarde was, dreigde te verliezen. Lukte het hem om in het duister nieuwe lichtbronnen te ontwaren?
Een boek schrijven over veerkracht. Schrijver Lisanne van Sadelhoff begon aan dit dappere plan, net toen ze zelf onverwacht in een nieuw dal belandde. Een levenslustige zoektocht zou beginnen, niet zonder resultaat.
Een pakkend beeld bedenken bij een tekst die zomaar in je mailbox belandt. Illustrator Jedi Noordegraaf verstaat de kunst om letters in zwart-wit te verbeelden met een rijk kleurenpalet.
Misbruik kruipt in de kieren van je bestaan, weet geestelijk verzorger Remy Jacobs meer dan hem lief is. Een engelachtige zou later in volwassen jaren levensveranderende bemoediging geven.
Het ego van vrachtwagenchauffeur Daniël Kroezen kostte hem, naar eigen zeggen, bijna zijn huwelijk. Een oprecht gebed gaf een onverwachte wending aan zijn leven.
Als klein meisje was schrijver Janneke Siebelink soms overweldigd door de grootsheid van het leven. Na jaren van plezier en ploeteren zou ze landen bij de tekst waarmee ze ons vanavond op bed legt: blijf kalm te midden van alle lawaai.
Filosoof Tinneke Beeckman is van nature niet zo mild voor zichzelf. De grote filosofen uit het verleden en haar zesjarige dochter blijken elke dag onmisbare reisgenoten op haar levenspad.
Een onverwachte droom zette het leven van fotograaf Ruben Timman op een nieuw spoor. In het geniep zou hij een grootse daad verrichten: de oprichting van een museum voor de mensheid.
Een heftig verzoek van een voorbijganger dwong Saskia Stolz een kunstwerk te maken waar je letterlijk niet omheen kunt. Een uitnodiging om te praten over een verdrietig en meer dan belangrijk onderwerp, dat ook in haar eigen leven dichtbij kwam.
De liefde van een boer voor het ondernemen en zijn dieren kent pieken en dalen, weet boer Jan den Boer. Van nieuw leven ontvangen in de stal tot diepe eenzaamheid in de nachtelijke uren. Hield hij dat vol?
Hoe ga je verder zonder de persoon die jou het leven gaf? Een handvat in die zoektocht bleek het lijflied van de geliefde moeder van schrijver Lisanne van Sadelhoff. Ze legt ons op bed met een parel uit de Nederlandse muziekgeschiedenis.
Met haar drukkunst schept Davitha van de Kuilen letterlijk licht in het donker. Ook toen in haar eigen leven het duister naderde en ze vijftien jaar op een kindje wachtte, wist ze het knopje van haar innerlijke lamp te vinden.
In een wirwar van woorden en gevoelens de balans opmaken na een turbulente jeugd, is zo makkelijk nog niet. Geestelijk verzorger Remy Jacobs doet in de kleine uurtjes van de nacht een voorzet.
Slapen, hoe doe je dat? Psycholoog Barbara Mulder loopt over van kennis, die ze graag met de wereld deelt. Een van haar tips: stop met vechten in de wakkere uren.
Angst slaat schrijver Machteld Siegmann regelmatig om het hart, vooral in de nacht. Juist haar fantasie en verbeelding geven dan houvast.
Na een periode van hard werken werden de nachten van schrijver Janneke Siebelink verstoord door paniekaanvallen. Een wending van het leven die haar zou leiden naar een onbekende schatkamer.
Op een ochtend bleek iets ondenkbaars te zijn gebeurd: Carolien Euser en haar man hadden exact dezelfde droom gehad. Dat moest een teken van boven zijn, bedachten ze en voegden de daad bij de droom.
Singer-songwriter Beatrice van der Poel legt ons op bed met een bloedmooie klassieker die menig traan heeft gedroogd en tevoorschijn toverde. In het bijzonder toen zij hoorde dat een dierbare vriend vermist was geraakt.
Gerlinda Robbertsen brengt ons met een op het oog heel gewone vaas naar een heel bijzonder stukje Rotterdam. Een knipoog van de sterren in het holst van de nacht.
In het klooster leerde Thelma Schoon, Jonge Theoloog des Vaderlands, oefenen met het duister. Hoe schiet God haar te hulp in het rusteloze wolfsuur, vlak voor de dageraad aanbreekt?